A tűzifa árplafonja éppen a várt eredmény ellenkezőjét hozza: drágulást és áruhiányt

A faipari cégek már most azt számolgatják, hogyan kerülhetik el a veszteségeket.

Hirdetés

Csak tovább mélyítette a tűzifa piacán kialakult válságot a kormány pár nappal ezelőtt életbe lépő rendelete, mely 400 lejben maximalizálta a faalapú tüzelőanyagok köbméterenkénti árát: a két legnagyobb hazai szakmai szövetség, a Prolemn és a Fordaq szerint a nagy viszonteladók máris leálltak a tüzelőanyagok forgalmazásával.

A faipari vállalatok körében végzett friss felmérés szerint az ágazat 93%-át érinti közvetve vagy közvetlenül negatívan az árplafon bevezetése, ugyanakkor a cégek 70%-a számít áruhiányra, különösen ott, ahol nincsenek nagy kiterjedésű erdők. Mindezt a legkiszolgáltatottabb helyzetben élő, vidéki közösségek fogják elszenvedni.

A veszteségektől minden cég sajátos módon próbálja megóvni magát:

  • 44% tervezi külön számlázni a fát, illetve külön az egyéb szolgáltatásokat (raktározás, aprítás, szállítás, csomagolás, stb.) – az áfa körüli különbségek miatt önmagában 7-10%-os áremelkedést jelenthet;
  • 22% áttér a rönkök forgalmazására, – ez 14%-os áremelkedést hozhat;
  • 29% leáll a forgalmazással, míg az árplafonnal kapcsolatot rendeletet nem módosítják;
  • 30% növeli az exportot;
  • 18% leáll a kitermeléssel;
  • 16% visszamondja a kitermelésre vonatkozó megbízásait;
  • 11% pedig visszamondja a már meglévő megrendelései kiszállítását.

A felmérés készítői szerint a fahulladékra, a brikettre és a pelletre is 5 százalékos áfát kellene kiszabni, tekintettel arra, hogy a lakosság jelentős része ezekkel fűt. Ellenkező esetben a legsebezhetőbb közösségek energiabiztonsága kerülhet veszélybe.

Az energiaválság miatt egyébként folyamatosan nő a kereslet a tűzifára, szövetség szerint már azok is fával fűtenének, akiknek más tüzelési lehetőségeik is vannak. A belföldi kitermelés növelésére lenne szükség az ár alacsony tartása érdekében, ugyanis hiába van az országban elegendő fenntarthatóan kitermelhető fa, ha adminisztratív okok miatt ezeket az erdőkben hagyjuk, és helyette inkább importálunk.

Hirdetés