A temesvári polgármester bepöccent, amiért a városában kierőszakolták a karantént, de Bukarestben elbliccelnék

Egységes fellépés szükséges, különben oda a bizalom – érvel Dominic Fritz.

Hirdetés

Nem hagyta szó nélkül Dominic Fritz, Temesvár polgármestere, hogy a jelek szerint a kormány és a bukaresti egészségügyi és egyéb illetékesek éppen lelkesen azon ügyködnek, hogy masszív kettős mércét alkalmazzanak a karanténintézkedések kapcsán, és Bukarest megúszhassa a lezárást.

Mint ismert, a hét elején jókora botrány kerekedett abból, hogy Temesváron a kéthetes karantén lejártával a megyei operatív törzs úgy döntött: mivel a vesztegzár nem járt eredménnyel, hiszen a fertőzési ráta csak tovább nőtt, nem hosszabbítják meg a karantént, ám Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkár Bukarestből beavatkozott, és önkényesen 72 órával meghosszabbította a zárlatot.

Ezt követően szerdán végül a megyei operatív törzs is megszavazta, hogy újabb egy héttel meghosszabbítsák a karantént.

Igen ám, de ugyanaznap államfőtől miniszterelnökön és kormánytagokon át a prefektusig mindenki elkezdte mantrázni, hogy Bukarestben hiába nőtt ugyan 6 ezrelék fölé a fertőzési ráta, ami elvileg karantént vonna maga után, a fővárosban nem rendelnek el vesztegzárat.

Ami lássuk be, egyértelműen azt az üzenetet hordozza, hogy a vidéki települések lakói nyugodtan szenvedhetnek, de amikor fölmerül, hogy a vízfej lakóinak – beleértve a kormány tagjait és a mindenféle állami szervek vezetőit – osztozniuk kellene a vidékiek sanyarú sorsában, akkor már jönnek a kifogások.

Például az, hogy Bukarestben nem állhat meg az élet, mert ott összpontosul a gazdasági élet 25 százaléka.

Dominic Fritz ennek láttán kellően diplomatikusan, de azért határozottan szólt be a tisztelt központi illetékeseknek.

Emlékeztetett: egyelőre a szigorú intézkedéseken kívül még nem találtak megfelelő módszert arra, hogy visszaszorítsák a járvány terjedését.

Hirdetés

Már csak ezért sem történhet meg az, hogy a temesváriakkal másképp bánjanak, mint az ország más részeiben élőkkel.

Ezért aztán azt várja, hogy az országban egységes járványellenes intézkedéseket alkalmazzanak, és ugyanazon intézkedéseket léptessék hatályba Bukarestben is, mint Temesváron.

„Ha ugyanis az emberek nem hiszik el, hogy az országban mindenkit egyformán kezelünk, akkor nem várhatjuk el, hogy tiszteletben tartsák ezeket az intézkedéseket” – világított rá az egész színjáték lényegére a temesvári elöljáró.

Fritz szerint a temesváriak megérdemlik, hogy az ország vezetői is őszinték legyenek, ha már egyszer a Bánság fővárosában őszintén szembenéztek azzal, hogy a járvány ellen milyen módon lehet küzdeni.

Persze az ilyen dolgok általában csak ott magától értetődőek, ahonnan Fritz érkezett – vagyis Németországban –, Romániában ugyanis általában Bukarestnek akkor is mindig igaza van, ha a főváros javára és a vidékiek kárára alkalmazott kettős mérce kapcsán már nem is a lóláb, hanem az egész ménes kilóg.

Hirdetés