A sztrájk kitart, az érettségi vizsgák egy részének időpontja billeg…

… egy román harckocsi a Dunába süllyedt egy NATO-hadgyakorlaton, Nicolae Ciucă megint szívesen lemondana, és örüljünk kicsit Fekete Vince költő újabb díjának.

Hirdetés

Szögezzük le: nem a sztrájk miatt billeg az érettségi vizsgák időpontja, hanem a kormány miatt

Újabb (a harmadik) sztrájkos hét elé nézünk. Ugyanis a pedagógusok szakszervezetei továbbra sem tudtak megegyezni a kormánnyal az abszolút jogosan követelt béremelések ügyében.

Igen ám, de az érettségi kompetenciavizsgái jövő héten kezdődnének. Ligia Deca közoktatási miniszter asszony kedden bejelentette, hogy ha a sztrájk kitart, felfüggeszthetik a kompetenciavizsgákat, de nem baj, mert a líceumban szerzett vonatkozó jegyek érvényesek lesznek adott esetben, miként a pandémia alatt is történt.

A tanügyér hölgy ugyanakkor azt is közölte, hogy június 1., vagyis a pedagógussztrájk első napja óta 15 000 alkalmazott tért vissza a munka mezejére. Ja, a 170 000-ből, tesszük hozzá. És azt is feltesszük, nem feltétlenül jó kedvükben.

Magyarán: továbbra is patthelyzet van, és egyelőre nem látszik az alagút vége.

 

A román hadsereg MOWAG Piranha III harckocsija annyira kétéltű, hogy alámerült a Dunában

NATO-hadgyakorlat van Romániában. Megint. A neve Saber Guardian, és összesen 10 000 NATO-katona vesz részt benne. Ami bizonyos értelemben normális, hiszen a szomszédban háború dúl.

És mi szokott történni egy hadgyakorlaton? Az, hogy a különböző egységek különböző manővereket, akciókat hajtanak végre annak érdekében, hogy ha netán (Isten őrizz tőle) éles helyzetbe kerüljenek, ne legyenek gyakorlatlanok.

Minden szépen és jól zajlott, egészen addig, amíg a román hadsereg egyik MOWAG Piranha III kétéltű harckocsija át nem akart kelni a Dunán. A kezdés jó volt még, a nagy gép becsobbant a vízbe, ám 15 méterrel később kapta magát, és mint egy igazi kétéltű, elegánsan elsüllyedt. Legénységestül. Hála Istennek, a katonák csak vizesek lettek.

Na, hát az ilyen malőrök kiküszöbölése végett is nagyon indokoltak a hadgyakorlatok.

Hirdetés

 

Románia miniszterelnöke ismét nekiveselkedne a lemondásnak, ha…

Tudják, van ez a kormányzási vetésforgó, hogy idén nyárig a PNL a nagykutya a kormánypalotában, persze a koalíció többi kisebb-nagyobb ebeinek társaságában, aztán nyártól a PSD lesz a nagykan.

A rotáció első nekirugaszkodásra nem sikerült, mivel a pedagógusok általános sztrájkja keresztülhúzta a csúcspolitikusok számításait. Most viszont politikai források ismét azt rebesgetik, hogy amennyiben megoldódik a sztrájkügy, Ciucă úr pénteken lemond és ezzel kezdetét veszi a folyamat, amelynek első lépése az, hogy Marcel Ciolacu PSD-elnök meghajol a nép előtt, mint kijelölt miniszterelnök. Utána jön az egész procedúra, amivel nem untatjuk az Olvasót. Persze, mindez csak akkor, ha nem lesz sztrájk.

 

És végül, de nem utolsósorban: örüljünk együtt Fekete Vince költő újabb díjának!

A kézdivásárhelyi származású, jelenleg Budapesten élő költő, Fekete Vince a Székelyföld folyóirat szerkesztője és ha jól számoljuk, 17 kötet szerzője. (Itt olvashatják a vele készített legfrissebb interjúnkat.)

Na, és a Halálgyakorlatok című, 2022-ben a Magvető Könyvkiadónál megjelent verseskötete annyira megtetszett a Romániai Írók Szövetsége díjosztó kuratóriumának, hogy díjazták. Mégpedig Bukarestben, június 5-én, hétfőn.

Gratulálunk Fekete Vincének a díjhoz és további kiváló verses- és egyéb köteteket kívánunk neki!

Hirdetés