A szállodáknak is pocsék évük van, ráadásul a fizetés nélkül lelépő vendégek jelenségével is számolniuk kell

Itt van például az a csaló, aki egy hegyvidéki szállodában pihente ki a börtön fáradalmait, ahová éppen amiatt került, mert rendszeresen „elfelejt” fizetni a szállodákban.

Hirdetés

Az Országos Statisztikai Intézet legfrissebb adatai számszerűsítik a romániai szállodaipar idei kiesését: júliusban több mint 44%-kal kevesebb vendég vette igénybe a hotelek szolgáltatásait az előző év júliusához képest, míg az év első hét hónapjában ez a szám 57,8% volt. Drámai módon csökkent a külföldi látogatók száma: a határt 69%-kal kevesebb külföldi lépte át, amit a szállodák éreztek meg a leginkább. Vendégeik 96,7%-a romániai turista volt, mindössze 3,3% vendég érkezett külföldről, elsöprő többségük az Európai Unió területéről. Akik megszálltak, azok is keveset maradtak: a román turisták átlagosan 2,7 napot töltöttek hotelekben, a külföldiek még kevesebbet (2,2 nap).

A statisztikák számos adatot felsorakoztatnak még, ezek közül még a megyei eloszlásokat tartjuk érdekesnek. 2020 első hét hónapjában a legnagyobb idegenforgalmat:

  • Konstanca megye (458 900),
  • Bukarest municípium (364 600),
  • Brassó megye (340 300),
  • Prahova megye (150 200),
  • Kolozs megye (128 700),
  • Bihar megye (122 400),
  • Maros megye (118 000),
  • Szeben megye (115 200)
  • és a járvány által legsúlyosabban sújtott Szucsáva megye (107 200) bonyolította le.

A vendégéjszakák számát illetően a lista némileg módosul, például Bihar megelőzi Kolozs megyét, mivel a termálvízfürdőiről is híres vidéken rendszerint több éjszakát töltenek a vendégek, mint Erdély szívében. A Kolozs megyei adatokon ugyanakkor az is meglátszik, hogy idén az összes nagy fesztivál elmaradt, mely tömegeket vonzott volna más országokból.

Külföldről legtöbben Németországból (38 700), Olaszországból (31 200), Izraelből (27 400), az Egyesült Királyságból (19 600) és Franciaországból (19 400) érkeztek Romániába. Egyébként a román turisták külföldi utazásai is jelentősen csökkentek: 52,3%-kal kevesebben hagyták el az országot az év első hét hónapjában, mint az előző év hasonló időszakában.

Hirdetés

Mindezekből is kitűnik, hogy ez az év eddig pocsék volt a hazai turizmus számára, a koronavírus alaposan betette az ajtót a idegenforgalmi szolgáltatóknak, különösen a szállásadó helyeknek. De így is akadt olyan személy, aki úgy vette igénybe szolgáltatásokat, hogy „elfelejtett” fizetni. A jelenség már régóta megkeseríti a szállodák mindennapjait: vannak, akik sportot űznek abból, hogy átverik őket. A most fülön csípett vendég is alig szabadult ki a börtönből – ahová éppen amiatt került, mert többször is fizetés nélkül lépett le a hotelekből –, a bezárás fáradalmait kedvenc időtöltésével pihente ki.

A visszaeső bukaresti férfi módszere az, hogy a recepción hamis vagy csak részben valós adatokat ad meg, és arra hivatkozva kéri az utólagos fizetés lehetőségét, hogy nem tudja pontosan megmondani távozása napját. Számlát egy fiktív bukaresti cég adataira kér, majd miután a recepciósok bebiztosítva érzik magukat, a tervezett távozás előtt egy nappal egyszerűen kisétál a hotelből anélkül, hogy fizetne. Több Brassó és Hargita megyei panziót átvert ezzel a módszerrel, legutóbb a predeali Kárpátok Hotelt károsította meg. Ezúttal is rövid időn belül sikerült elkapni, a Brassó megyei bíróság pedig több mint három év börtönre ítélte. Tavaly júliusban egy 51 éves szucsávai nő ellen adtak ki országos és nemzetközi körözést, mert több Hargita megyei szállodát is megkárosított hasonló módszerrel. Őt is sikerült elkapni.

Hirdetés