A szaki szerint fontosabb lenne most a légszűrő a sulikban, mint a normális illemhely

A vírus terjedését ugyanis nagyban lecsökkenthetnénk ezzel.

Hirdetés

Răzvan Cherecheş kolozsvári közegészségügyi szakértő, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem professzora most épp arra hívta fel a figyelmet, hogy mennyire fontos lenne légszűrőrendszereket vásárolni az iskolákba ezekben a járványos időkben.

Persze ez valószínűleg pusztába kiáltott szó, hiszen hamarosan el is kezdődik az új tanév anélkül, hogy a probléma akárcsak felmerült volna az illetékes körökben. De van abban valami, amit Cherecheş mond, hiszen a legfrissebb tanulmányok szerint az úgynevezett szemcsés légszűrők (HEPA) a Covid–19-ért felelős SARS-CoV-2 vírus átvitelét 65%-kal csökkentik, ez pedig a maszkviseléssel és a távolságtartással együtt már tényleg nagyban lecsökkentené az órákon való megfertőződés kockázatát.

Răzvan Cherecheş tudja persze, hogy sok iskolában a mai napig is csak fabudi van a kert végében, nemhogy légszűrőjük, de szerinte azért ott, ahol ez lehetséges, minél hamarabb fel kellene szerelni ilyen berendezéseket.

Hirdetés

Leírt egy hosszú tengeri csillagos hasonlatot is, de az elég bárgyú, és a lényeg tényleg az, hogy legalább ott, ahol lehet, be kéne üzemelni a cuccokat.

Szerintünk nem lesz belőle semmi.

Hirdetés