A szakember azt mondja, Hargita megyében azért van kevés pozitív koronateszt, mert kevés a fertőzött, oszt kész

A földrajzi, gazdasági okok mellett a hatósági szigor és a lakossági fegyelem is közrejátszhat ebben.

Hirdetés

Naponta 120 koronatesztet is el tudnának végezni, de 10–15-nél többre nemigen volt szükség Hargita megyében, összesen maximum 150-et futtattak le eddig. Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság vezetője a Székelyhonnak elmondta: a mendemonda ellenére nem azért van olyan kevés igazolt koronavírus-fertőzött a megyében (eddig összesen 4), mert ne végeznének el elég tesztet.

Tesztelni ugyanis csak indokolt esetben lehet, nem úgy megy, hogy belépek a kórházba, és berendelek egyet a dokinál, mert most jöttem haza külföldről, és eurójel lóg aranyból a nyakamban.

Például olyan külföldről hazatérő polgárok esetében futtatják le a tesztet, akik a Covid-19-re jellemző tüneteket mutatnak (már nem tesztelnek le automatikusan minden intézményes karanténban lévő embert), illetve a velük érintkezők, sőt az egészségügyi alkalmazottak esetében is csak a tünetek megjelenése után lehet tesztelni.

A kevés teszt miatt viszont egy-egy gyanú esetében órák alatt eldől, hogy az illető fertőzött-e vagy sem, így nagyon hamar elejét lehet venni annak, hogy a beteg esetleg továbbadja a kórt.

Tar Gyöngyi emlékeztetett, hogy ha tényleg a kevés teszt vagy a szándékos eltussolás állna a háttérben, tele lennének a kórházak haldoklókkal, de ami azt illeti a helyi kórházak szinte üresek, tehát egyszerűen tényleg kevesebb a megyében a fertőzött, mint az ország más régióiban.

Ennek hátterében egyrészt a hatósági szigor, másrészt az állampolgári fegyelem áll, valamint az elkülönítők átgondolt működtetése. (De semmiképpen sem a pálinka.)

Hirdetés

A repterek, és a nagy forgalmat lebonyolító utak hiánya ebben az esetben előny a helyieknek, persze minden más tekintetben hátrány. A külföldön dolgozó Hargita megyeiek többsége ráadásul nem a vörös zónákból tért haza.

Csütörtökön sem azonosítottak új Hargita megyei fertőzöttet és a karanténban lévők száma is tovább csökkent.

Részletek a Székelyhonon itt és itt.

Valamint itt van egy interaktív térkép is, ami megmutatja, mi az aktuális helyzet az ország különböző megyéiben.

Hirdetés