A súlyos betegek száma nem akar csökkenni, de a járvány maga megtorpanni látszik

Az új esetek száma napról napra csökken. Bár a pozitivitási ráta nem nagyon változik.

Hirdetés

Nagyjából ezt lehet kijelenteni a legfrissebb hivatalos adatok alapján, nagyobb jövendőmondási kockázat nélkül.

Az új megbetegedések száma napok óta csökken és ezt a szombati jelentés is igazolja: 6333 új beteget regisztráltak országszerte (első teszteredmény).

Igaz, a tesztelés mértéke nem igazán volt látványos az elmúlt 24 órában: összesen 26 389 tesztet végeztek: 17 098-at a járványügyi protokoll alapján, 9291-et pedig saját kérésre.

Hirdetés

Az ország intenzív osztályai továbbra is nagy nehézséggel küzdenek a sok súlyos állapotban levő beteg miatt. Jelenleg 1288 beteget ápolnak és a legnagyobb gond az, hogy nemigen maradtak szabad ágyak, az ország 11 megyéjében továbbra is maximális terhelés mellett dolgoznak az orvosok az intenzív osztályokon.

Ami a koronavírushoz köthető elhalálozások számát illeti: az utóbbi 24 órában 148 súlyos beteg hunyt el (86 férfi és 62 nő). 142 páciens más megbetegedéssel is küzdött, két esetben nem jeleztek komorbiditást, 4 esetben pedig nem érkezett erre vonatkozó hivatalos jelentés.

A tesztelések alapján meghatározható pozitivitási ráta továbbra is magas: 23,99 %. Ami a megyék fertőzési rátáját illeti, Bukarest (6,89 %), Konstanca megye (6,76 %) és Ilfov megye (6,75 %) áll az élen, ezeken a helyeken nem túl rózsás a helyzet. A korábbi éllovas, Kolozs megye helyzete viszont látványosan javul (5,1 %).

Hirdetés