Illusztráció | Fotó forrása: Pixabay

A sok szesz és a dohányzás miatt vagyunk Európa egyik legegészségtelenebb országa

Meg persze közrejátszik még pár betegségkárosító szokás.

Hirdetés

Az Európai Bizottság időnként aktualizálja az EU-s tagállamok lakosságának egészségügyi állapotára vonatkozó statisztikákat, melyek alapján rangsorolja az országokat. Ismerve a román egészségügy helyzetét talán nem meglepő, hogy az éves EB-jelentésben Románia rendszerint negatív kontextusban, a sereghajtó országok között szerepel, és ez nem sokat változott az elmúlt évek során.

Nálunk a legmagasabb a kezelhető betegségek okozta halálesetek száma, és hátulról a negyedik helyen – Litvániát, Lettországot és Magyarországot lekörözve – szerepelünk a megelőzhető halálesetek terén. A két kategória közötti különbség az, hogy az első a betegségek megelőzhetősége ellenére bekövetkezett halálra, a második a váratlan és elkerülhető halálesetekre, például autóbalesetekre is vonatkozik.

Az sem túl jó hír, hogy míg Európában a várható élettartam 80,9 év, addig Romániában mindössze 75,3 év – igaz, a 2000-es évektől valamelyest javult a helyzet.

Az EB szerint emberek életét lehetne megmenteni megfelelő egészségfejlesztéssel és betegségmegelőzéssel, de Románia mindeddig csak részsikereket ért el. Ahhoz, hogy ez változzon nagyobb hangsúlyt kell fektetni a prevencióra, és a román lakosság betegségkárosító szokásainak – egészségtelen étkezés, alkoholfogyasztás, dohányzás és mozgásszegény életforma – megváltoztatására.

Hirdetés