A problémák ellenére szépen berobbant a román fegyverexport

Nagy kereslet mutatkozik a romániai hadiipari termékek iránt.

Hirdetés

Nem panaszkodhat a romániai hadiipar, már ami a külföldi megrendeléseket illeti: jókorát nőtt a külföldre eladott fegyverek mennyisége a tavalyi évben.

A most nyilvánosságra került kimutatások szerint 2021-ben 177 millió euró értékben exportáltak Romániában gyártott katonai eszközöket, ami 50 százalékos növekedés az előző évi számhoz képest.

Ebből 109 millió euró értéket képviselnek a saját licenc alapján gyártott termékek, míg a globális licencek alapján készültek 67 milliót.

2020-ban még „csak” 116 millió euró értékben exportált Románia hadiipari eszközöket.

Régiós lebontásban a Közel-Kelet a romániai katonai eszközök legnagyobb felvevőpiaca, ide 63 millió euró értékű katonai eszközt sikerült eladni.

A legnagyobb vevő Izrael, ráadásul nem csupán a régióból, hanem globálisan is.

Tel-Aviv főleg alkatrészeket, repülőgép-tartozékokat vásárolt, beleértve az elektronikai eszközöket és a szoftvereket is.

Hirdetés

A nem EU-tagállam európai országok is szépen bevásároltak a romániai hadiipar termékeiből: ezekbe az országokba 48 millió euró értékben adtak el katonai eszközöket, csak Norvégia 37 millió euróval járult hozzá a román bevételekhez.

A harmadik helyen az EU áll:

32 millió euró értékben vásároltak romániai hadiipari termékeket.

Ázsiában az oda irányuló export zömének Afganisztán volt a címzettje – vélhetően még az amerikai kivonulás előtt -, az országba kis kaliberű fegyverekbe való lőszert szállítottak.

A jelentős exportnövekedés már csak azért is figyelemre méltó, mert az Ukrajna elleni orosz háború kitörése nyomán a figyelem középpontjába került a romániai hadiipar siralmas helyzete: az állami tulajdonú fegyvergyárak dolgozói többször is tiltakozó akciókat szerveztek, hogy rábírják a kormányt a röhejesen alacsony bérek emelésére és az elavult technológia lecserélésére.

Hirdetés