A nem létező halott után most a nem létező arcbénulásról számolt be az egészségügyi minisztérium

Egyik kommunikációs bakiból a másikba szédeleg a szaktárca.

Hirdetés

Csütörtökön robbant a hír a nyilvánosságban – a facebookos oltásellenes körökben pedig egy másodpercre kihagyott a szívverés a gyönyörűségtől –, hogy egy Vâlcea megyei orvos fél arca lebénult, miután megkapta a koronavírus elleni BioNTech-Pfizer–vakcina második adagját.

A hírt az egészségügyi minisztérium tette közzé.

Pénteken kiderült, hogy az arcbénulás nem létezik, a beoltott orvos – egy 32 éves nő – pedig, köszöni szépen, jól van.

Az egészségügyi minisztérium kiadott az ügyben egy másik közleményt, amelyben elmagyarázzák, hogy mi történt: a szaktárca egy orvosi jelentésre alapozva adott hírt a bénulásos esetről, egy neurológus szakorvos látta el kézjegyével a dokumentumot, amely szerint az orvosnő arcának jobb oldala az oltást követően lebénult.

Péntekre kiderült, hogy a Vâlcea megyei sürgősségi kórházban és a bukaresti egyetemi sürgősségi kórházban végzett összetett vizsgálatok cáfolták a korábbi diagnózist. Vagyis a minisztérium egy előzetes orvosi vélemény alapján jelentett be valamit, ami igen érzékenyen érintheti az amúgy is nyögvenyelősen indult oltáskampány sikerét.Például úgy, hogy az eddigi tapasztalatok alapján a vírus-, járvány- és oltástagadók a Facebookon még hetekig fogják nagy hangon hirdetni, hogy a vakcina arcbénulást okoz, valószínűleg a belerejtett 5G-csip miatt (mint ahogy az a hamis információ is makacsul kering, hogy az oltás nyomán már sokan meghaltak).

Hirdetés

A BioNTech-Pfizer koronavírus elleni vakcinája egyébként ritka mellékhatásként valóban okozhat átmeneti arcbénulást, de ebben az esetben nem ez történt.

Az egészségügyi minisztériumnak rövid időn belül ez a második hatalmas kommunikációs melléfogása, múlt szombaton ugyanis beszámoltak egy nő haláláról, aki állításuk szerint a bukaresti Matei Balş járványkórházban kiütött tűz miatt füstöt lélegzett be. Később kiderült, hogy a nő – bár állapota súlyos a covid miatt – életben van, egy idős férfi halt meg, ő viszont nem sérült meg a tűzben, de a minisztériumban összekeverték az értesüléseket.

Hirdetés