A nap hírei: az eltűnt híd, az elhalasztott igazságszolgáltatás, a pucér tanácsos és a rossz idő

A hét utolsó napján is kijutott a hazai abszurdból, ráadásul cudar idő jön hétvégére.

Hirdetés

A nap igazságszolgáltatása: nem a romániai

A legfelsőbb bíróság pénteken megállapította, hogy nem illetékes a forradalom perében, vagyis Ion Iliescu és Gelu Voican Voiculescu felelősségre vonásában, mert Iliescu akkor még (1989. december 22–30. között) nem volt államfő. Így az ügyet visszaküldték a Bukaresti Fellebbviteli Bíróságnak, hogy kezdjenek vele valamit. Ez már a sokadik mondvacsinált halasztás az ügyben, amihez szemmel láthatóan egyik kompetens szervnek sem fűlik a foga, így küldözgetik egymás között az aktát, miközben a vádlottak röhögnek a markukba.

A nap bűncselekménye: elloptak egy hidat

A Suceava megyei Luncușoara községben arra ébredtek, hogy volt híd, nincs híd. Egy ideiglenes hídról van szó, amelyet az útfelújítási munkálatokat végző vállalat azért épített, hogy amíg a tervezett új híd elkészül, azon haladhasson át a forgalom. A helyiek azonban arra lettek figyelmesek, hogy a 6, egyenként 2,5 méter hosszú betoncsőből összetákolt hídról egy markológép elkezdi lekotorni a földet és a kőréteget, majd az éjszaka folyamán ismeretlenek a nagy méretű betoncsöveket is elvitték. Az útépítő vállalat feljelentést tett. A betongyűrűket mellesleg egy helyi vállalkozó ingatlanának udvarán találták meg a hatóságok, ám az elvileg külföldön tartózkodó vállalkozót eddig nem sikerült elérni.

A nap bakija: pucéran jelentkezett be a helyi tanácsos a tanácsülésre

Online kapcsolódott be Bukarest első kerületének egyik tanácsosa a helyi tanács pénteki ülésére – vesztére. Alberto Iosif Caraian ugyanis szemmel láthatóan a zuhany alól jött ki éppen, haja csapzott és vizes volt, és meztelen felső testtel jelent meg a képernyőn. Mint később kiderült, ő maga azt hitte, hogy a kamera ki van kapcsolva, és a kollégái csak a hangját hallják, ám ez nem így történt. A bejelentkezése után a kollégái előbb csak nevetgélni kezdtek, majd valaki bekiáltott neki, hogy jobb lenne kikapcsolni a kamerát. Alberto Iosif Caraian két órával az eset után lemondott a tanácsosi tisztségről, és elnézést kért a történtekért.

Itt a hétvége, itt a rossz idő

Péntek estétől hétfő délig nem lesz túl jó az idő. A meteorológusok szerint ugyanis ebben az időszakban heves esőzésekre, illetve havazásra lehet számítani az ország nagy részében, ráadásul időnként a szél is felerősödik. Így aztán jobb ha nem kirándulást tervez a hétvégére.

Hirdetés