Sokánt! A nagybányai megyei kórház igazgatónője papíron… férfi

Az ügynek semmi köze a biológiai nemhez vagy a genderhez. A diplomahamisításhoz annál inkább.

Hirdetés

Ismerkedjünk meg a hölggyel: ő Simona Mihaela Cremene. Aki 2018-tól 2022 márciusáig a nagybányai megye kórház igazgatónője volt: 2020-ig megbízottként, azóta pedig a kiírt versenyvizsgát megnyerő egyetlen jelentkezőként.

A Libertatea újságírói felgöngyölítették a látszólag teljesen törvényszerű, ám a felszín alatt súlyos hamisítási sebből vérző ügyet. A hölgy még 2007-ben elvégezett egy rövid idejű gazdasági képzést a nagybányai egyetemen. Igaz, hogy utána beiratkozott a kolozsvári műegyetem nagybányai oktatási központjába, menedzserképzésre,

de ezt már nem sikerült elvégeznie, ugyanis 2015-ben kivágták.

Tehát, jegyezzük meg, a hölgynek nincs hosszú idejű felsőoktatási végzettsége.

Közben persze élni kellett: Simona Mihaela Cremene 2010-ben dolgozni kezdett a nagybányai megyei kórházban, ahol különböző adminisztratív funkciókat látott el. 2018-ban aztán kinevezték megbízott kórházigazgatónak.

Aztán jött a soha vissza nem térő alkalom: 2019 decemberében meghirdették a rendes, becsületes kórházigazgatói állást. A hölgy volt az egyetlen jelentkező, benyújtotta a szükséges okiratokat, a vizsgabizottság rábólintott és úton is volt a sikertörténet:

Simona Mihaela Cremene lett a kórház igazgatónője, havi kábé 9500 lejes fizetéssel.

Fontos: a jelentkezés egyik alapfeltétele egy hosszú idejű felsőoktatási képzést igazoló diploma volt. Ami, ugye, a hölgynek hiányzott.

Igen ám, de valakinek feltűnt, hogy a vizsga idején benyújtott okiratok között a tanulmányi diplomának csak a fénymásolata lapul. Az illető szólt az igazgatónőnek, mutassa már be az eredetit is, amit az meg is ígért, aztán szépen elfelejtett. Az idő közben telt, a gyanú meg erősödött. Addig-addig, amíg a rendőrség vizsgálódni kezdett az ügyben.

És persze, hogy kiderült: a diploma hamis.

Hirdetés

Igaz ugyan, hogy a műegyetem kiállított egy, a fénymásolatra emlékeztető okiratot, de egy férfi nevére. Aki történetesen a kórházban dolgozó egyik orvosnő rokona volt. Hősnőnk ravaszul elkérte az okiratot a kolleginától, kicserélte a diplomát a fotón, aztán, mivel elég gyengék voltak az illető férfi jegyei, szépen átírta azokat is, szinte jelesre.

És ez bizony okirathamisítás. A hölgyet letartóztatták, vádat emeltek ellene, ám mivel beismerte bűnösségét, visszafizette a két év alatt jogtalanul felvett 234 455 lejt, továbbá értelemszerűen lemondott az igazgatói tisztségről, a bíróság három év felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki, négy évi felügyeletet, valamint öt évre eltiltotta a hölgyet bármiféle köztisztségtől.

Utóbbi ítélet azért érdekes, mert időközben Simona Mihaela Cremene a politikába is fejest ugrott, a PMP színeiben megyei tanácsos. Erről a tisztségéről azonban nem mondott le, akkor sem, amikor kattant a bilincs a csuklóján. A megyei tanács pedig csak a vállát vonogatja: azz ítélet alapfokú, tehát fellebbezni lehet. Ha végleges lesz, akkor majd lépnek.

Hát így megy ez minálunk, a korrupciómentes kánaánban.

Hirdetés