Fotó: https://blog.umftgm.ro/

A nackó román történész után egy européer pszichológus lett a BBTE rektora, aki szerint a multikulti erény

Daniel David magyarul és németül is közzétette programját.

Hirdetés

A szavazatok mintegy 60 százalékát szerezte meg Ioan Chirila ortodox teológussal szemben a keddi szavazáson, így a következő négy évben Daniel David pszichológus, eddigi rektorhelyettes lesz a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem rektora.

Ez jelentős javulást jelent az ország legrégibb, legnagyobb és legjobbnak választott egyetemének lélektanában, hiszen korábban két mandátum erejéig a vad nacionalista Ioan-Aurel Pop történész volt a rektor, aki nyílt magyarellenes kijelentéseiről híres, arról, hogy nacionalizmusa gyakran a történelmi tényeket is felülírja, sőt egy alkalommal még Kelemen Hunort is el akarta zavarni az országból.

Pop 2018-ban lett a Román Akadémia elnöke, úgy volt, hogy ezzel le is mondhat rektori tisztségéről, az egyetem vezetése azonban úgy döntött: kitöltheti megkezdett mandátumát.

Szerencsére a törvény értelmében két mandátumnál több ideig senki sem lehet rektor, így Pop nem újrázhatott.

Ezzel szemben a 47 esztendős Daniel David européer tudósként áll hozzá a dologhoz: programjában többek között az egyetemi multikulturalitás fontossága, a korszerű, világszínvonalú oktatás biztosítása is szerepel, de olyan fogalmak is mint a bizalom és a nyitás. (Itt például olvashat vele egy interjút.)

Hirdetés

Sokat mondó már pusztán az is, hogy Daniel David rektori programját nemcsak románul, de magyarul és németül is közzétette honlapján.

„A BBTE jelenlegi multikulturális profilja tükrözi az egyetem és a régió hagyományait, olyan érték, amelyet továbbra is támogatnunk és fejlesztenünk kell. Multikulturális jellegénél fogva az egyetem régiónk három nagy történelmi közösségének szellemi igényeit szolgálja ki. Ezt az intézményi felépítést, amely egyedi Európa ezen szegletében, továbbra is értékesítenünk kell, befele és kifele egyaránt. A multikulturalitás esélyt jelent arra, hogy szervesen, nyelveink és hagyományaink által is kapcsolódjunk a környező európai országok (pl. Magyarország, Ausztria, Németország, Lengyelország) egyetemeihez” – áll többek között a dokumentumban.

Daniel David a BBTE-n szerzett diplomát és doktori fokozatot, majd 1999 és 2002 között a New York-i Albert Ellis Institute-ban folytatta tanulmányait. Kutatási eredményeit nemzetközi szinten is jegyzik és elismerik.

Hirdetés