Fotó forrása: Székelyhon

A MOGYE magyar tagozatát sorvasztó rektor is befutó helyet kap a PSD jelöltlistáján

Ciolacu büszkén jelentette be a PSD színeiben induló harmadik honatya-jelölt orvost, akinek még csak a nevét sem sikerült megjegyeznie.

Hirdetés

Alexandru Rafila mikrobiológus és Adrian Streinu-Cercel orvosprofesszor, a bukaresti járványtani intézet vezetője után a harmadik egészségügyi szakember, aki vállalja a honatya-jelöltséget a PSD színeiben, nem más, mint Leonard Azamfirei, a marosvásárhelyi orvosi egyetem rektora. A bejelentést Marcel Ciolacu PSD-elnök tette, aki miközben azt ecsetelte, hogy milyen megtiszteltetés, hogy elfogadta a felkérésüket, rögtön át is keresztelte Azamfireit Ambroziéra.

Ciolacuval ellentétben a jelölt úr nevét az erdélyi magyarok jól ismerik, legalábbis azok, akik figyelemmel követték a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem magyar tagozatának fokozatos visszaszorítását. Azamfireinek kulcsszerepe volt abban, hogy elmérgesedett a román-magyar viszony az egyetemen, nem egyszer szólt be a sajtón keresztül a magyar kollégáinak.

Emellett köztudomású, hogy plagizáláson is rajtakapták, ugyanakkor azzal is megvádolták, hogy jogtalanul nyerte el harmadjára is az egyetem rektori tisztségét, aminek az érdekében egy cselhez folyamodott. A második mandátuma lejárta előtt egy hónapra felfüggesztette a munkaszerződését, így küszöbölve ki a törvényt, mely két teljes mandátum kitöltését teszi lehetővé a rektorok számára. Ha mindez nem lenne elég, a vagyonnyilatkozatával is voltak már gondok. De ez nem olyan szokatlan a PSD berkeiben.

Azamfirei a PSD Maros megyei szenátusi listájának első helyén indul a választásokon.

Hirdetés