A mínusz fokok nem maradtak otthon: keményen tomboltak Csíkszeredában

Az átlagosnál jóval hidegebb volt a székelyföldi városban.

Hirdetés

Ahhoz képest, hogy már szokatlan körülmények között, de megünnepeltük március 15-ét, igencsak fagyos arcát mutatta az időjárás hétfőre virradóra a Székelyföldön: Csíkszeredában hétfőn reggel mínusz 12 fokot mértek.

Igaz ugyan, hogy a hargitai megyeszékhely arról ismert, hogy előszeretettel tombolnak a mínuszok, de a szakemberek szerint azért az, hogy március 16-án ilyen hideg legyen, még itt sem szokványos.

Konkrétan közölték, hogy ez a hőmérséklet sokkal alacsonyabb a sokévi átlagnál.

A nagyszebeni regionális meteorológiai központ illetékese szerint amúgy Hargita megye többi településén sem tavaszias öltözéket igényelt az időjárás: Maroshévízen és a Bucsin-tetőn mínusz 11 fokot mértek, Gergyóalfaluban mínusz 10-et, és Székelyudvarhelyen is mínusz 6 fok várta mindazokat, akik kimerészkedtek az utcára.

Ezek bizony sokkal alacsonyabbak a sokéves átlaghőmérsékletnél, ami Csíkszeredában mínusz 5, Gyergyóalfaluban mínusz 5,3, Maroshévízen mínusz 4,6, Székelyudvarhelyen pedig mínusz 1,8 fok.

Hirdetés

Mindezt annak köszönhetjük, hogy egy hideg légtömeg látogatott a térségbe a napokban a sarkkör vidékéről, ami akár mínusz 15 fokos hőmérséklettel is megkínálhatja a csíkszeredaiakat keddre virradóra.

Amúgy 2016 március 26-odikán mínusz 13 fokot mértek a városban, a legalacsonyabb márciusi hőmérsékletet pedig 1986-ban jegyezték fel: akkor a szeredaiakat akár mínusz 29 fokos zegernye is várta odakint.

Igaz, ezek a mínuszok további indokot jelentenek amellett, hogy akinek nem muszáj, az ne is menjen ki a házból.

Hirdetés