Véget ért a cancúni reptéren rekedt romániai turisták mexikói rémálma (FRISSÍTVE)

Csütörtök délelőtt kiderült, hogy az összes Mexikóba utazó román állampolgárra nemzetbiztonsági riasztást adtak ki a mexikói hatóságok, holott egyénileg kellett volna eldöntsék, kit engednek be, és kit nem.

Hirdetés

Frissítés

Minden jó, ha jó a vége: Románia mexikói nagykövetségének egyik megbízottja csütörtökön a Twitteren közölte, hogy rendeződött a cancúni reptéren rekedt románok helyzete. A román külügyminiszter hivatalos tájékoztatásából kiderül: öt személy kivételével mindegyik utast beengedték Mexikóba.

Mivel az öt román állampolgár nevére nemzetbiztonsági riasztás volt érvénybe, tőlük meg kellett tagadják a beutazást, így a mai nap folyamán visszaszállítják őket Romániába. Bogdan Aurescu telefonon kért magyarázatot mexikói kollégájától, hogy miért terjesztették ki az összes Mexikóba utazó román állampolgárra a nemzetbiztonsági riasztást, és miért nem az egyes egyének nevére állítják ki a beutazási tilalmat. Azt az ígéretet kapta, hogy ezentúl nem fog hasonló helyzet előfordulni.

Mexikó külügyminisztere azt mondta, mindig szívesen látják a románokat az országban, és mindig állnak a rendelkezésükre.

A Digi24 tegnap írt arról, hogy egy Lufthansa-járaton érkező 85 román turistát tartóztattak fel a hatóságok a mexikói Cancún városában a leszállás után, megtagadták tőlük a belépést az országba, mi több, elvették a telefonjaikat és személyes papírjaikat, és két kis terembe összezsúfolva tartják őket napok óta mindenféle magyarázat nélkül.

Illetve a magyarázat mindössze annyi volt, hogy ez az eljárás, amíg az amerikai titkosszolgálatok, a CIA és az FBI át nem világítják őket. Ez meg is történt, és mindannyiuk belépését megtagadták, azt mondták nekik, hogy vissza kell térniük Romániába az első szabad járatokkal.

Amint ma kiderült, két gép román utasai is hasonló elbánásban részesültek. Bogdan Aurescu külügyminiszter ma azt közölte, hogy

jelenleg 114 román állampolgárt tartanak még mindig a cancúni reptéren, 102 társukat azóta visszaküldték Romániába.

A miniszter szerint a mexikói hatóságok barátságtalan hozzáállása megengedhetetlen, az ügyben pedig magyarázatot kértek Mexikó bukaresti nagykövetétől, a külügyminisztérium és a mexikóvárosi román nagykövetség pedig határozott lépéseket tett. Ugyanakkor igyekeznek megállapodni a Lufthansával, hogy küldjenek egy nagyobb gépet, hogy a kint rekedt románokat minél hamarabb haza lehessen hozni.

Ez már ráadásul nem is az első hasonló eset:

tavaly nyáron egy román párral is hasonlóan bántak az ottani hatóságok – ők is nyaralni indultak (volna) az óceánon túlra.

Közben a külügyminiszter telefonon is felvette a kapcsolatot mexikói kollégájával, magyarázatot kért az esetre, és aggodalmát fejezte ki az ottani hatóságok önkényes lépéseit illetően. Marcelo Luis Ebrard Casaubón azt válaszolta, már vizsgálják az ott rekedt románok helyzetét.

Hirdetés

A mexikói sajtó sem kapott az ottani illetékesektől semmiféle indoklást a román turisták feltartóztatására és kálváriájára nézve, megtalálták viszont a határellenőrzési normák szigorításának lehetséges okát.

Ez pedig egy románok által szervezett és irányított mexikói bűnbanda,

amelynek tagjai a mexikói partvidéken lévő turistaparadicsom bankautomatáit hekkelte meg, ellopták az oda érkező turisták bankkártyaadatait, és rengeteg pénzt loptak össze 2014 és 2019 között. Az amerikai titkosszolgálatok azután vették fel a kapcsolatot a mexikói és a román hatóságokkal, hogy számos amerikai turista jelezte: eltűnt a pénz a kártyájáról, miután Mexikóban nyaralt.

A bűnbanda fejének egy Florian Tudor nevű román úriembert tartanak, aki Mexikóból irányította a bizniszt. A kiterjedt bűnbanda Romániából, toborzott informatikusokat, akik az adatok ellopásával foglalkoztak, olyan személyeket, akik az illegális pénzfelvételeket intézték a lemásolt kalózkártyák segítségével, jellemzően külföldi helyszíneken (az Egyesült Államokban, Indiában , Paraguayban, Indonéziában stb.), illetve nehézfiúkat, akik az „üzletmenet” biztonságáért feleltek, és a többi bűnbandával való konfliktusokat intézték.

Az egyik volt bandatag végül köpni kezdett, ő például úgy tudja, hogy a bűnszervezet mintegy 100 bankautomatára szerelt olyan szerkezeteket, amelyek segítségével havonta 1000 kártya adatait másolták le.

A feltört bankszámlák mindegyikéről 200 dollár körüli összeget nyúltak le, így havonta 20 millió dollárt is összeloptak.

A mesebeli összegeket ingatlanokba, és luxusautókba fektették, valamint fedőcégekkel próbálták tisztára mosni a lóvét.

Mindennek tükrében nem is csoda, hogy a mexikói illetékesek kissé bekeményítettek a román turisták ellenőrzését illetően.

A külügyminisztérium mindenesetre azt tanácsolja a román állampolgárokat, hogy egyelőre kerüljék a mexikói kiruccanásokat.

Hirdetés