A maszkos nehézfiúknak kellett kituszkolni isten házából egy két éve kiátkozott ortodox pópát

A hívek egy része ugyan ragaszkodott hozzá, hogy maradjon, de az érsekség ragaszkodott hozzá, hogy menjen.

Hirdetés

Két év állóháború után, a rendőrség népnyelvben maszkosokként becézett különleges alakulatának bevonásával tudtak csak kiebrudalni egykori templomából egy ortodox plébánost, aki nem volt hajlandó tudomásul venni, hogy megfosztották palástjogától.

Az eset egy Botoșani megyei faluban történt. A karizmatikus Ioan Ungurean atyához a hívek egy része is csökönyösen ragaszkodott.

Ungureant fölöttesei meg nem nevezett okok miatt több mint két éve fosztották meg a papi hivatás gyakorlásának jogától, ám ő gondolt egyet, elbarikádozta magát templomában, és továbbra is zavartalanul celebrálta a miséket.

A kiátkozott pap helyére a jámbor Constantin Bolohan atya személyében 2018 február 1-től új plébánost neveztek ki, aki azonban nem tudta gyakorolni szent hivatását elődje csökönyös konoksága miatt.

A hét elején aztán – miután a moldvai ortodox érsekség hivatalosan is pert nyert Ioan Ungurean atya ellen – csendőrök és maszkosok rontottak be a templomba, és a felhevült hívekkel való rövid tusakodás után kituszkolták a kegyvesztett pópát isten házából.

Hirdetés

A hozzá ragaszkodó hívek azzal érveltek, ők is bepótoltak a templom felújításába, így joguk van megválasztani vallási és lelki vezetőjüket, a törvény zord szolgái azonban ügyet sem vetettek rájuk.

A kiátkozott, és immár ki is lakoltatott pap bejelentette: a továbbiakban az utca másik végében celebrálja majd nem hivatalos miséit mindazoknak, akik továbbra is kitartanak mellette.

Hirdetés