A lakásban is szájmaszk használatát javasolja egy egészségügyi szakember az iskolakezdés után

Szerinte ezzel védhető az idős személyek egészsége.

Hirdetés

A közeledő iskolakezdés miatt egyre nő az aggodalom, hogy még a jelenleginél is nagyobb ütemben növekedhet a koronavírus-fertőzések száma. Ennek megelőzése érdekében pedig van olyan egészségügyi szakember, aki már az otthonokban is ajánlaná a szájmaszk viselését.

Alexandru Rafila, a Román Mikrobiológiai Társaság elnöke, aki egyben Romániát képviseli az Egészségügyi Világszervezetben (WHO), arról beszélt: az iskolakezdés után várhatóan nőni fog a fertőzések száma – ezt mutatja más országok példája –, ezért nagyon fontos, hogy addig legalább sikerüljön csökkenteni az esetszámot, ha ugyanis ez nem jön össze, akkor még nagyobb teher nehezedik majd az egészségügyi ellátásra.

Hogy ennek elejét vegyék, Rafila szerint változtatni kell a gyerekek és az idős, krónikus betegségben szenvedő rokonok közötti érintkezésen.

Az orvos szerint ez abban merülhet ki, hogy amikor a nagyszülőkkel találkoznak, a gyerekek és az idős rokonok is viseljenek maszkot a lakásban.

Közismert, hogy a fiatalok könnyebben átvészelik a fertőzést, mint az idős, más, krónikus betegségben is szenvedő személyek, azonban kérdéses, mennyire lehet életszerű a lakáson belüli maszkviselésre vonatkozó javaslat.

Hirdetés