A kriptobányászokból is kisajtolja a be nem fizetett adót az adóhatóság

Mindenkire rászállnak, akinek megmagyarázhatatlan szakadék tátong a papíron lévő jövedelme és valós vagyoni helyzete között.

Hirdetés

Lépést tart a pénzügyi világ technológiai fejlődésével az Adó- és Pénzügyi Hivatal (ANAF), mely július elsejétől könyörtelenül rászáll mindenkire, akinek a hivatalosan bevallott jövedelme és a felhalmozott vagyona között eltérést talál. A törvény értelmében a két összeg között legfeljebb 10 százalékos eltérés lehet, a különbség azonban semmi esetre sem haladhatja meg az 50 ezer lejt. Ennél nagyobb be nem jelentett összegek esetében joggal merül fel az ellenőrökben az adócsalás gyanúja, lehet a horogra akadt személy magánórákat adó tanár, fodrász vagy éppenséggel kriptovaluta-kereskedő.

Az ANAF szerdán figyelmeztetett: az adócsalás elleni igazgatóság kezdeményezte a 2016 és 2021 között vásárolt kriptovalutákból származó jövedelmek vizsgálatát a világ legnagyobb decentralizált kriptotőzsdéinek a közreműködésével. Első körben 63 román állampolgár került az adóhatóság látókörébe, akik összesen 131 millió eurónyi digitális pénzt vásároltak fel. Ebből csak mintegy 15 millió eurót jelentettek az adóhatóságnak, 48,67 millió euró esetében a tőzsdézők elmulasztották ezt megtenni.

Az adóellenőrök még csak most lendültek bele, de közel 2,10 millió euróra máris kiállították az adómegállapító határozatot. A lebukás veszélye azokat fenyegeti elsősorban, akik a vizsgált időszakban értékes ingóságokat, ingatlanokat vásároltak, pénzt halmoztak fel a bankszámláikon, esetleg saját vállalkozásukat hitelezték meg, miközben a bevallott jövedelmük mindezt nem tette volna lehetővé.

Hirdetés