A közlekedési miniszter medvekérdésben akart okoskodni, de jól pofára esett

Azt mondta, lemond, ha kiderül, hogy a Bánságban is előfordulnak medvék. A szakember szerint a Bánságban is előfordulnak medvék.

Hirdetés

Sorin Grindeanu közlekedési miniszter épp a dél-erdélyi autópályáról, annak is a Lugos és Déva közötti 14 kilométeres 2-es szakaszáról beszélt, amelynek megépítésére eddig 6 pályázat érkezett.

A miniszter egy adott ponton megemlítette, hogy a szóban forgó, Temes és Hunyad megyét összekötő szakasz tervein úgynevezett ekoduktok (útpálya fölött létesített vadátjárók) kialakítása is szerepel kimondottan medvék számára.

Ekkor a miniszter úr kifejtette, hogy ez hülyeség, hiszen ő bánsági származásúként pontosan tudja, hogy a Bánságban nincsenek medvék.

Azt is hozzátette, hogy ennek ellenére megépítik az ekoduktokat, ha már azok szerepelnek a tervben, de ő lemond a miniszteri tisztségéről, ha kiderül, hogy abban a régióban mégis vannak medvék.

Hirdetés

A sajtó erre megkeresett egy ökológust, aki tényként elmondta, hogy márpedig vannak arrafelé is medvék, sőt farkasok és hiúzok is, így az ekoduktok nagyon is fontosak lesznek. A medvék számára ugyan csak tranzitövezet a Bánság, de éppen azért fontos, hogy az autópálya megépítése után is biztosítva legyen az átjárás, mert különben a génáramlás megszakad az Erdélyi-középhegység és a Déli-Kárpátok állományai között, ráadásul balesetekre is számítani kéne, hiszen a medvék ekoduktok hiányában is megpróbálnának átkelni az autópályán.

Várjuk a miniszter úr lemondását!

Hirdetés