A koronavírussal kapcsolatos nagy összeesküvés-elméletek

Persze, komoly egészségügyi kockázat. Meg geopolitikai kockázat. Ám kérdés, hogy melyik a veszélyesebb: a vírus vagy a hergelés?

Hirdetés
A Főtér RoMánia rovatában a romániai román nyelvű média olyan véleményanyagait szemlézzük, amelyek vagy az itteni magyar közösséggel, a román-magyar kapcsolatokkal foglalkoznak, vagy a nyilvánosságot, a közbeszédet foglalkoztató forró témákat taglalnak.

Jelen szöveg az Adevărul oldalon megjelent cikk fordítása. Az alcímeket a szerkesztőség adta.

Annyi konspiráció van, hogy köteteket lehetne megtölteni velük. Egyesek a régi és sohasem porosodó vádakat melegítik fel arról, hogy a Háttérhatalom újra megpróbált csapást mérni az emberi civilizáció alapjára. Vajon mi az ártó szándékú terve?

Évtizedek óta ugyanazon kopott és ismétlődő logika mentén magyarázzák:

a Háttérhatalom abszolút ellenőrzést akar mind a források, mind az emberek élete felett.

A mostani elméletek érdekesebbek, kidolgozottabbak és valamivel kifinomultabb érvekkel egészültek ki, melyek célja a valódi és főleg a virtuális hallgatóságot meggyőzni arról, hogy nem valamiféle kitalációkról, hanem kolosszális felfedezésekről van szó, melyeket a (névtelen vagy sem) jóakarók azért dolgoztak fel, hogy felkínálják a gyors és minél nagyobb nyilvánossággal bíró fogyasztásra.

Meghatározhatunk néhány nagyon világos kategóriát, melyek városi legendákat és nagyon sok dezinformációs műveletet fognak össze, miáltal annyira intenzívvé váltak, hogy az Egészségügyi Világszervezet e hónap elején először beszélt „masszív infodémiáról” és kérte a nagy internetes platformok és a nemzeti szabályozó hatóságok azonnali közbelépését egy olyan jelenség elrekesztésére, amely nevetségesből és/vagy furcsából nagyon könnyen válhat bármely ország nemzetbiztonságát negatív módon befolyásoló, valamint a gazdasági és közegészségügyi struktúrákat destabilizáló tényezővé.

E téren íme, egy példa Bill Gates-szel kapcsolatosan, akit azzal vádolnak, hogy a Háttérhatalomnak a Föld bolygó elnéptelenítésére irányuló globális politikája részeként tervelte ki a koronavírus megjelenését. Gates jelentős finanszírozást nyújtott a virológiának és hozzájárult bizonyos gyógyszerek és oltóanyagok megjelenéséhez, de a történet azután kezdődött el, hogy a NETFLIX-en megjelent egy dokumentumfilm, mely szerint 2019-ben felbukkanhat egy „több millió embert meggyilkoló” pandémia (itt sokkal részletesebb beszámolót találhatnak erről az epizódról).

1. A „politikai szerepvállalás” összeesküvése.

Carl Bergstrom, a Washingtoni Egyetem professzora és az online dezinformálás szakértője azt állítja, hogy „most léteznek folyamatban lévő műveletek a demokráciák gyengítésére és olyan meggyőződések kialakítására, hogy senkiben sem bízhatunk. Ezt a (propagandával történő – a szerz.) „locsolásos” technikát főleg Oroszország használja”. Különben is, az amerikai hivatalosságok – írja az Ouest France – kijelentették, hogy több ezer Oroszországhoz kötődő fiók van a Twitteren, a Facebookon és az Instagramon, melyek a koronavírussal kapcsolatos Amerika-ellenes dezinformálást terjesztenek. A szóban forgó elméletek azt a képzetet keltik, hogy az AEÁ-ban hozták létre, vagyis nagyjából hasonlóan működnek, mint a hidegháború alatti orosz kísérletek, amikor azt próbálták elhitetni, hogy az AIDS egy amerikai laboratóriumokból kikerült gyártmány.

2. A „katonai összeesküvés” elmélete.

Több tucat lehetséges példa kering, melyek mindegyike olyan biotechnológiai laboratóriumok létezésén alapul, amelyeket – az egészségügyi funkcióin túlmenően – állítólag katonák ellenőriznek, hogy titokban elkészítsék a jövő biológiai fegyvereit és az hozzájuk tartozó oltóanyagokat, melyekkel aztán, nyilvánvalóan, csak ők rendelkeznek majd és ezáltal abszolút ellenőrzésre tesznek szert.

* „kínai fegyver” – egy szélsőjobboldali honlap, a Zero Hedge tette közzé ezt a szöveget, melyben arról biztosít bennünket, hogy a vírust egy kínai tudós hozta létre, aki a vuhani járványügyi intézetben dolgozott, még az illető személy kilétét, elektronikus levélcímét és telefonszámát is közzétéve. Az igazság az volt, amint később kiderült, hogy a szóban forgó személy a denevérek immunvédelmi mechanizmusának megértésére folytatott kutatásokat, melyek megbetegedés nélkül válhatnak a koronavírus hordozóivá. De mi a helyzet a szóban forgó összeesküvés-elmélet második érvével, nevezetesen azzal, hogy a szóban forgó intézet logója hasonlít az (azonos nevű film alapjául szolgáló) Resident Evil játékban szereplő „Umbrella Corporation” cég jelképére? Emlékeznek, az a zóna volt, ahol létrehoztak egy embereket zombivá változtató vírust? Kiderült, hogy a szóban forgó logó egy sanghaji biotechnológiai cég, a Vuhantól több száz kilométerre működő Shanghai Ruila Bao Hu San Biotech Ltd jelképe. E durva, de nagy botrányt okozó hamisítások következményeként a Twitter hivatalosan bejelentette a Zero Hedge oldalának végleges felfüggesztését.

Hirdetés

Egy másik példa:

* „amerikai biológiai fegyver” – Igor Nikulin, az orosz hadsereg egyik biokémiai szakértője és az ENSZ biológiai és vegyi fegyverekkel foglalkozó bizottságának volt tagja – a Novosztyi beszámolója szerint – kijelentette, hogy állítólag olyan akcióról van szó, melynek keretében az amerikaiak a vuhani konzulátuson keresztül juttatták be a halálos szállítmányt Kínába. Íme, mit állít ő, a Siasat Daily szerint: „Kedvező lehet az amerikai korporációk számára, melyek kizárólag profit céljából fejlesztik ki ezeket az új típusú betegségeket. Vagy akár az amerikaiaknak is, hiszen Amerika a világ egyedüli országa, melynek 400 katonai biológiai laboratóriuma van az egész világban szétszórva, nemcsak Oroszország körül, hanem Kínában, Malajziában, Indonéziában és a Fülöp-szigeteken is – az amerikai hadsereg mindenhol jelen van.”

3. A „hi-tech kémek” összeesküvése.

Az első felmerült név Dany Shohamé, akit a Washington Times-ban úgy mutatnak be, hogy a mikrobiológia doktori címének birtokosa, 1970 és 1991 között pedig az izraeli katonai hírszerző szolgálat fő elemzője volt a biológiai és vegyi háborúk területén. Az a gond, hogy a kijelentései teljes mértékben hipotetikusak: „A (vuhani – a szerz.) intézet körüli bizonyos laboratóriumokat valószínűleg bevontak – kutatási és fejlesztési szinten – a biológiai fegyverek területére… A vírus kiszivárgása, elvileg, megtörténhetett egy baleset vagy egy személy véletlen megfertőződése következtében, aki elhagyta az intézetet. Ez történhetett a vuhani intézet esetében. De nincs semmilyen bizonyíték vagy jel egy ilyenfajta incidensről (a CNN által idézve). A második eset Kanadában történt, ahol az a vád merült fel, hogy egy kínai származású kutatópáros kilopta az Országos Mikrobiológiai Laboratóriumból a koronavírust. Itt részletes beszámolót találhatnak a történetről, ami nem járt semmilyen kézzelfogható eredménnyel azon kívül, hogy a vizsgálat idejére felfüggesztettek egy virológust. De az összeesküvés-elméletet tovább terjesztik és felerősítik a közösségi hálózatokon:

Ha érdekesnek találják a témát, további részletekkel is visszatérünk majd.

A tétek nyilvánvalóak és óriásiak, hiszen ez nemcsak egészségügyi kérdés, most már a geopolitika területét is érinti, hiszen a további történésektől függetlenül máris mélyreható változás történik egy sor országok közötti kapcsolatban, melyek soha nem látott egyértelműséggel mutatják meg, hogy milyen sebezhetőségek vannak válságok esetén és végső soron azt, hogy milyen a valódi felkészülési képesség egyes nemzetek túlélését illetően.

Hirdetés