A koronavírus-fertőzés miatt elhunytak elsöprő többsége továbbra is az oltatlanok közül kerül ki

Viszont jobb hír, hogy a napi esetszámok csökkenése folytatódik.

Hirdetés

A számok továbbra is azt igazolják, hogy aki beoltatta magát a koronavírus elleni vakcinával, jóval nagyobb eséllyel ússza meg a súlyos, kórházi kezelést igénylő, vagy halállal végződő fertőzést.

Az Országos Közegézségügyi Intézet (INSP) csütörtökön kiadott adatai is azt támasztják alá, hogy az lényegesen jóval nagyobb védettséget élveznek, hiszen az elmúlt, január 31. és február 1. közötti héten elhunyt fertőzöttek elsöprő többsége ezúttal is az oltatlanok közül került ki.

A kór szövődményeiben elhunytak konkrétan 78,2 százaléka nem vette fel a koronavírus elleni vakcinát.

Eközben Erdély és a Partium sajnos előkelő helyen képviselteti magát a halálozási listán: az elmúlt héten a halálesetek 24,8 százaléka Suceava, Konstanca, Bihar, Kolozs és Máramaros megyében következett be.

A jóval gyorsabban terjedő omikron variáns nyomán eközben a fertőzéssel diagnosztizáltak 51,4 százaléka volt oltatlan.

Azonban azon oltottak jelentős része – 43 százalék –, akinek a szervezetében kimutatták a vírust, vagy közvetlenül az előtt kapta meg a vakcinát, vagy már eltelt hat hónap a legutóbbi oltás óta.

Az új fertőzések terén Erdély és a Bánság is az élmezőnybe tartozott múlt héten: az új esetek 41,4 százalékát négy megyében, Temes, Kolozs, Prahova és Konstanca megyében mutatták ki.

Mindeközben a Krónikus Betegségben Szenvedő Páciensek Szervezeteinek Koalíciója nevű szervezett arra figyelmeztet:

a krónikus betegségek jelentik az egyik legnagyobb rizikófaktort.

Ehhez a közegészségügyi intézet statisztikáját idézik, amely szerint a több mint 60 ezer halálos áldozat több mint 93 százaléka legalább egy krónikus betegség valamelyikében szenvedett az alábbiak közül:

  • szív- és érrendszeri megbetegedések (10 esetből 7)
  • cukorbetegség (10 esetből 3)
  • idegrendszeri megbetegedések vagy túlsúlyosság (10 esetből 2-ben)
  • vese- vagy tüdőbetegség, illetve daganatos megbetegedés (10 esetből 1)
Hirdetés

A szervezet ezért minden krónikus beteget arra kér, hogy amint a koronavírus-fertőzésre utaló tüneteket észlel magán, azonnal forduljon a háziorvosához, hiszen a már létező, covid-19 megbetegedés elleni kezeléseket a lehető leghamarabb el kell kezdeni, ezzel ugyanis csökkenthető a súlyos betegség kialakulásának a veszélye.

Eközben a napi esetszámok azt jelzik, hogy tényleg levonulóban van a koronavírus-járvány ötödik hulláma. A csütörtöki jelentés szerint 26 466 új fertőzöttet találtak, ami az előző napi 27 346-hoz képest nem olyan látványos csökkenés.

Ha viszont az előző csütörtöki adattal vetjük össze, akkor már figyelemre méltó: akkor ugyanis még 32 671 új fertőzöttet találtak.

Sajnálatos módon azonban továbbra is megmaradt a néhány napja kezdődött trend, hogy magas a halottak napi száma. Az előző 24 órában 138 fertőzött életét követelte a kór, és egy korábban meghalt személy esetében igazolták, hogy a koronavírus-fertőzés okozta a halálát.

A halottak közül 116-an oltatlanok voltak.

Jó hír ugyanakkor, hogy csökken a kórházak covid-osztályain ápoltak száma: már csak 10 987-en vannak, ami 337-tel kevesebb, mint előző nap. Az intenzív osztályokon kezeltek száma viszont nőtt: 1146-an voltak, ez 26-tal több, mint egy nappal korábban.

Hirdetés