A koronavírus átírhatja Temesvár kultfővárosi terveit

A bánsági város amúgy sem állt valami jól a felkészüléssel, így időt nyerhet.

Hirdetés

Temesvár nagyon örült, amikor 2016-ban 13 romániai várost megelőzve elnyerte az Európa Kulturális Fővárosa címet, melyet elviekben 2021-ben tudhat magáénak. Aztán jöttek a főleg a pénzhiányból fakadó problémák, így az európai zsűri is kénytelen volt figyelmeztetni a várost, hogy nem ártana pár célkitűzést megvalósítani. Bár a Temesvár – Európa Kulturális Fővárosa 2021 Egyesület az elé gördülő akadályok ellenére igyekezett fenntartani a projektet, a koronavírus-járvány ellehetetlenítette a vállalkozást. Főleg, hogy a „Shine your light – Light up your city!” elnevezésű program a közösségek megmozgatására épült, ezt online nem lehet kivitelezni.

Azt nem tudhatjuk, hogy 2021-re mennyire fog lecsengeni a járvány, illetve milyen következményekkel kell még megküzdeni, de Mihai Firică, a kulturális minisztérium államtitkára egy online nemzetközi találkozón felvetette, hogy lehet, nem ártana egy alkalmasabb időpontot keresni, amikor Temesvár nagyobb eséllyel mutathatja meg, milyen büszke arra, hogy Európa Kulturális Fővárosa. Románia egyeztet más, hasonló helyzetben lévő európai városokkal és az Európai Bizottsággal is a halasztás lehetőségéről. A kulturális élet beizzításáról pedig európai szintű intézkedésekre van szükség, ezt a célt szolgálja az úgynevezett EU Recovery Plan.

A temesvári kultfővárosi programok felelőse, Simona Neumann szerint egyébként legalább hat hónapnyi, akár egy éves halasztásra van szükség.

Hirdetés