A koronától való félelmünkben úgy vesszük a vitaminokat, mint a forró virslit, de okosan kell ám használni őket

Az elefántoknak való dózisok akár ártalmasak is lehetnek.

Hirdetés

Az emberek sok gyógyszertár előtt sorban állnak a vitaminokért, miután egyes kutatásokból kiderült, hogy a Covid–19-ben szenvedők 80 százaléka – különösen a férfiak – D-vitamin-hiányban szenved, ami miatt ugye gyengébb az immunrendszer. Csak úgy, mint a C-vitamin-hiány esetén, így sok helyről lehetett mostanában hallani, hogy D és C-vitamint kell szedni, lehetőleg nagy dózisban.

A betegség enyhe lefolyású és közepes formáinál a kezelés része is lehet e vitaminok szedése, ám mint mindenben, hajlamosak vagyunk túlzásokba esni. A Digi24 riportjában például megszólal egy hölgy, aki saját bevallása szerint havi 400 lejt költ vitaminokra és táplálékkiegészítőkre, egy másik riportalany pedig 150-200 lejben határozza meg ezt az összeget. Egy 79 éves öregúr például elismeri, hogy inkább placebónak tartja a vitamint, de szedi, mert optimistább lesz tőle, és neki még sok terve van.

A háziorvos viszont arra figyelmeztet, hogy bár felröppentek olyan információk, amelyek elefántoknak való vitamindózisokról és ezek hasznosságáról szólnak, a valóságban a túlzásba vitt vitaminszedésnek is lehetnek káros hatásai. D-vitaminból például nem érdemes napi 2–4 ezer nemzetközi egységnél, C-vitaminból pedig ezer milligrammnál többet fogyasztani.

Hirdetés