A kormány már az orvostanhallgatókat is harcba hívja a járvány ellen

Fizetést is ad, plusz a lakhatást és az élelmezést is biztosítja.

Hirdetés

Egyelőre nagyon nem úgy tűnik, hogy az egészségügyi rendszer a jelenlegi kapacitás mellett képes megbirkózni a koronavírus-járvánnyal, megszorítások ide vagy oda.

Ezt jelzi az is, hogy a kormány már nem csupán a végzett orvosokat veti be, hanem arra készül, hogy az utánpótlást is idő előtt bevesse.

Raed Arafat katasztrófavédelemért felelős belügyi államtitkár, a járványügyi intézkedések legfőbb kormányzati arca a csütörtök esti kormányülést követően jelentette be, hogy a kabinet első olvasatban már meg is vitatta azt a tervezetet, amely lehetővé teszi, hogy orvostanhallgatókat is a frontvonalba küldjenek a járvány elleni harcban.

Az intézkedés egyik eleme szerint a rezidens orvosok számára is szabad praktizálási jogot biztosítanak a koronavírus-járvány időtartamára, függetlenül attól, hány éve tevékenykednek rezidensként.

Ennek nyomán – természetesen a már végzett orvosok felügyelete alatt – a koronavírusos betegek ellátására létrehozott osztályokon dolgozhatnak.

Emellett az orvosi egyetemek rektoraival közreműködve önkéntességi programot dolgoznak ki, amely arról szól, hogy a jelentkező orvostanhallgatók szintén részt vehetnek a betegek gondozásában.

A jelentkezők szerződést kötnek azon megye katasztrófavédelmi felügyelőségével, ahova kihelyezik őket, és kórházakban dolgoznak majd a kórház illetékesei által kijelölt orvos felügyelete alatt.

Hirdetés

Azért konkrét követelmények is vannak: havi legalább 120 órányi munkát várnak el, viszont ezért cserében fizetnek is – havi 2500 lejt.

Emellett azon diákokat, akiket más megyébe helyeznek, mint ahol az egyetem működik, vagy ahol laknak, napidíjat kapnak, illetve a szállásukról és az élelmezésükről is gondoskodnak.

Arafat szerint ezek az intézkedések rendkívül fontosak az egészségügyi rendszer teljesítményének növelése érdekében.

Mint elmondta, első körben a rendelkezésre álló mintegy húszezer hallgatóból háromezer önkéntest szeretnének toborozni.

Hirdetés