A kolozsvári városházának annyi a pénze, hogy a réztábla-piszkozatot is sárgarézből csinálják

Elképesztő agyatlanság az okos városban.

Hirdetés

A nyáron fejeződött be az egyik legforgalmasabb kolozsvár-belvárosi utca felújítása, régebben Híd utcának hívták, ma Ferdindand a neve. Ez egy háromszáz méteres utcaszakasz, ami a Horea utcában folytatódva összeköti a Főteret a vasútállomással.

Az utca felújítása során a mélyből persze előkerültek a város múltjának darabjai, többek között a hajdani északi városkapu maradványai, amivel a hosszú Funar-korszakkal doppingolt Cluj-Napocában nem nagyon tudott mit kezdeni a városvezetés és pár nap nézelődés és mímelt érdeklődéstanúsítás után

jól vissza is temették a hatalmas faragott köveket, jó mélyre, ahová valók, ugyebár.

Az utcafelújítást aztán valahogy sikerült úgy tíz hónap alatt befejezni (csak emlékeztetőül, tavaly ősszel, iskolakezdés és az általános őszi életbeindulás előtt pár nappal túrták fel ezt a talán legforgalmasabb belvárosi útszakaszt), a járdákra került Kínából importált kőborítás, az utak szélére a kolozsvári hivatalosságok által valamiért irtó sikkesnek és menőnek tartott dizájner fák, az úttestre pedig őszi szántáshoz hasonló felületképzéssel lefestett biciklisáv (nem vicc, panaszkodnak is rendesen a bringások, rolleresek, hogy a durva felület kirázza az agyukat).

A legújabb menőzés a valami USB-portokkal ellátott köztéri pad (!) elhelyezése után Emil Boc polgármester által nagy előszeretettel okos városnak nevezett Kolozsváron az, hogy a közpénzből kifizetett, közterületen elhelyezett sárgaréztáblákat még azelőtt kiöntik, hogy egy hozzáértő helyesírási szakember (érezzük az iróniát, ugye? két nyolcadikos három perc alatt oldotta volna meg) átnézné a szövegét, hogy ne kelljen aztán a helyesírási hibákat leflexelni és forrasztgatni rá az új betűket.

Mert hogy ez történt: a mélybe temetett hajdani északi városkapu környékén nemrég megjelent a járdába ágyazva egy elég méretes antikolt sárgaréztábla, amely

a Kolozsváron teljesen szokatlan módon öt nyelven (köztük a lovak nyelvén, MAGYARUL!!! is)

röviden tájékoztat arról, hogy ott állt négyszáz évig a 15. században épített városkapu, amit 1870-ben bontottak el.

Hirdetés

Aztán a tábla eltűnt, a helyére a megszokott kínai kőlapok kerültek. Páran észre is vették, szóvá is tették értetlenül, hogy valami gond lesz itt. Később kiderült, hogy a városi önkormányzat leszereltette a táblát, helyesírási hibák miatt, ezeket kijavítják, aztán visszaágyazzák az objektumot a járdába. Vagyis, ahogy már mondtuk:

elkészült a tábla, de az öntés előtt nem korrektúrázták ki a pár soros szöveget.

Hát így mennek a dolgok Kolozsváron, az okos városban.

Hirdetés