Illusztráció | Fotó: Unsplash, Alvin Leopold

Kellett már egy cirkusz, ami ráébressze a kolozsvári kórházakat, hogy nem csak koronavírusos betegek léteznek

Két napig járt kórházról kórházra egy légzési nehézséggel küszködő fiatal lány, és csak akkor kezdték el komolyan venni, amikor az ebbe belefáradt családtagok a Facebookon kiborultak.

Hirdetés

Kolozsváron nem lehet azt mondani, hogy nincs elegendő számú kórház – ha a regionális igényeket is kielégítő kincses városban sem lehet találni egyet, amely kezeljen egy kissé eldurvult, de attól még közönséges mandulagyulladást, akkor hol máshol Erdélyben?

Egy fiatal kolozsvári lánynak szombaton annyira bedagadtak a mandulái, hogy a fájdalmai mellett már beszélni és nyelni sem bírt, a gyulladás már a légzését is nehezítette. A kózházakban senki sem vette komolyan, elkerülték, mintha legalábbis leprás lenne – panaszkodott az őt két napig kórházról kórházra kísérő édesanyja. Mivel öt évvel ezelőtt már volt egy hasonlóan súlyos mandulagyulladása, tudták, hogy azonnal kórházi ellátásra és intravénás antibiotikumos kezelésre szorul. Korábban a járványkórházban kezelték, ezért a kórházi körutazást is ott kezdték, azonban be sem engedték őket, mert ott kizárólag koronavírus-fertőzötteket fogadnak. A Clujana kórházban 4-5 órát töltöttek, ahol véranalízist és tüdőröntgent készítettek, majd átküldték a Mikó utcai fül-orr-gégészetre, ahol már a portás sem akarta beengedni őket (újabban ők a kórházak atyauristenei). Miután újra átesett a Clujana kórházban már elvégzett koronavírus-szűrésen, Ioanát – így hívják a beteget – egy rezidens orvos vizsgálta meg, aki antibiotikumot írt fel, és hazaküldte.

Vasárnap hajnalban a lány állapota súlyosbodott, ezért reggel hétkor orvosi segítséget kértek. Egy ügyeletes orvos 9 körül otthonában megvizsgálta, majd mentőt hívott hozzá. A megyei kórház sürgősségi osztályára szállították, de senki nem foglalkozott vele, majd amikor az édesanyának kezdett elfogyni a türelme, átküldték ismét a fül-orr-gégészetre, ahonnan paracetamollal, nurofennel és strepsilsszel hazaküldték. Ekkor Ioana testvére a Facebookon fakadt ki a kolozsvári egészségügyre, és – láss csodát – hirtelen foglalkozni kezdtek az esettel. Beutalták a fül-orr-gégészetre, ahol intravénás antibiotikumot kapott, pár órán belül javult az állapota. Ebből is látszik, hogy ha azonnal komolyan veszik, akkor két napnyi felesleges szenvedéstől kímélik meg.

Mégis, miért nem lehet a nem koronavírus-fertőzött betegeket is komolyan venni? Ennek kapcsán magyarázkodásra kényszerült Mircea Abrudean prefektus, aki  a Kolozs megyei járványhelyzet kezeléséért felel. Azt nyilatkozta, hogy kivizsgálta az esetet, és reméli, hogy többet nem fordul elő ilyesmi, ugyanakkor elismerte, hogy az egészségügyi ellátásnak mihamarabb vissza kell térnie a normális kerékvágásba, mivel nem csak koronavírus-fertőzöttek vannak, hanem rengeteg más beteg, aki kórházi ellátásra szorul.

Ha másra nem is, arra jó volt Ioana tapasztalata, hogy a prefektusnak eszébe jusson ez az evidencia.

Hirdetés