Illusztráció / Unsplash

A kettészakadt Románia: néhány megyében a 2000-et közelíti a napi tesztek száma, máshol a 30-at sem éri el

A napi esetszám csökkenőben van, de a kórházakban országosan már csak 80 ágy szabad az intenzív osztályokon. Az orvosok és az európai járványvédelmi központ is szigorításokat kér.

Hirdetés

A romániai járványkezelés fonákságai közül az egyik legszembetűnőbb, hogy csak alkalomadtán pörgetik fel a maximális kapacitásra a tesztlaborok működését, az esetek többségében fele annyi tesztet végeznek el, mint amennyire lehetőség lenne. Kilenc hónap alatt 4 millió tesztnél tartunk, ebből egymilliót magánszemélyek kérésére végeztek el, ami az államnak nem került egy árva fityingjébe sem. Összehasonlításképpen, Németországban naponta 1,4 millió mintavétel történik, de még Szlovákia is képes naponta közel 30 ezer tesztet megvizsgálni, pedig a romániainál négyszer kevesebb lakossal rendelkezik.

A Ziarul Financiar számításai szerint októberben, illetve novemberben átlagosan 27 600 tesztet dolgoztak fel naponta, és

ez körülbelül a fele annak, amennyire képesek lennének.

Ráadásul ellentmondásosan nyilatkoznak a kapacitásról, Klaus Iohannis államfő egyik korábbi nyilatkozata szerint 38 ezer, Ludovic Orban kormányfő szerint viszonyt napi 50 ezer teszt elvégzése lehetséges. Az elnök október végén még arról beszélt, hogy örülhetünk a napi 38 ezer tesztnek is, mert Romániának nincs elegendő felszerelése és képzett szakembere, hogy tömeges tesztelést végezzen, a múlt héten már ő is 50 ezer lehetséges tesztet emlegetett.

A lap azt is kiszámolta, hogy

a magánlaboratóriumokban eddig 60 millió euró értékben teszteltek,

és a két legnagyobb hazai magánegészségügyi hálózat – Regina Maria és Medicover – adatai alapján a magánszemélyek kérésére elvégzett tesztek száma naponta 300 és 900 közé tehető.

A Regina Maria hálózatán keresztül 3400 teszt elvégzésére van lehetőség, jelenleg 900-at végeznek naponta, amihez hozzáadódnak az állami megrendelésre érkező minták. Két hónap alatt 40 ezer tesztet végeztek el, a pozitivitási rátájuk 23%. A Medicover átlagosan 320 tesztet végez el naponta, ezek közül 19,5 százalékuk lett pozitív.

Răzvan Cherecheş közegészségügyi szakember, a BBTE professzora ezzel kapcsolatosan azt nyilatkozta, hogy

azért nem tesztelik koronavírus-pozitív személyek kontaktjait, mert esetenként 3-4 új fertőzöttet regisztrálnának, 10 ezer lakos után ez legalább 30 ezer tesztet jelentene pluszba.

Erre viszont nincs kapacitás.

A jelenlegi kapacitást arra használhatnák a hatóságok, hogy a szuperfertőző gócpontokat beazonosítsák, ahogy más országok is teszik. Néhány megyében ugyanakkor rendkívül alacsony a tesztelési kapacitás, a 15-16 ezer plusz tesztet ezen megyék eseteinek beazonosítására is használhatnák, mondja a szakember.

A legkevesebb tesztet egyébként Ialomiţa, Giurgiu, Dâmboviţa, Brăila és Vrancea végzi, naponta kevesebb mint százat. Mindössze hét megye rendelkezik a lehetőséggel, hogy naponta akár 1000 vagy ennél is több tesztet elvégezhessenek.

Kolozs megyében például a kétezret közelíti a naponta megvizsgált tesztek száma, míg Ialomiţa megyében ez a szám 30.

Cherecheş szerint a kapacitást úgy lehetne növelni, ha az állam kifizetné a magánlaboratóriumoknak a tesztek árát, ugyanis nem mindenki képes saját zsebből állni a 250-450 lejt egy vizsgálatra. Erre azonban az állam aligha lenne hajlandó. Egy másik megoldással készülnek arra, hogy növeljék a lakosság hozzáférését a diagnosztikához: az antigén gyorstesztek használatát szeretnék bevezetni, melyeket jelenleg csak a tünetekkel rendelkező betegek szűrésére használnak a sürgősségi kórházakban.

Hirdetés

Hónapok óta nyilvánvaló, hogy bár nem egyenértékűek a genetikai állományt vizsgáló PCR-tesztekkel, fontos szerepet tölthetnek be a betegek azonosításában és izolálásában. A kormány  szerint

már dolgoznak a vonatkozó szabályok előkészítésén.

Az utóbbi hetekben egyébként sikerült mérsékelni a napi esetek számát, Klaus Iohannis ennek alapján határozottan kijelentette, hogy nem lesz újabb országos részleges karantén. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) ezzel szemben teljesen más véleményt fogalmazott meg. Szerintük Romániában decemberben tovább fog nőni a megbetegedések és a halálozások száma, ha nem vezetnek be a jelenleginél drasztikusabb korlátozó intézkedéseket, melyek elégtelenek a járványmutatók csökkentésére.

A pénteki járványjelentés szerint az elmúlt 24 órában közel 8 500 új koronavírusos esetet regisztráltak az országban. Egy hete ez a szám 9272, két hete pedig 9489 volt, tehát nem kérdés, hogy csökkenésről beszélhetünk. Ez még nem érezteti a hatását az intenzív terápiás osztályokon (ATI), ahol jelenleg is 1226 súlyos állapotban lévő beteget ápolnak. Országos szinten egyébként már csak 80 ATI-s ágy szabad, erre hivatkozva az orvosok szigorúbb intézkedéseket kérnek.

Az elvégzett tesztek száma 35 610, ebből 12 584-et végeztek el kérésre. A pozitivitási ráta 23,19%-on áll.

Csütörtök reggel óta 172-en haltak bele a koronavírus okozta szövődményekbe, egy személy a húszas éveiben járt, ketten a harmincas korcsoporthoz tartoztak, a többiek idősebbek voltak. Három elhunytnak nem volt más ismert alapbetegsége, négy esetről nem tudható, hogy volt-e más egészségügyi probléma.

Bukarest (1283) után Konstanca megyében a legmagasabb a napi fertőzésszám (536), majd Kolozs megye következik (434).

Az elmúlt két hét adatai alapján a lakosságarányos fertőzési ráta a következőképpen áll:

Hirdetés