A járvány áldozatainak száma meghaladta a 150-et

Újabb krónikus betegek hunytak el.

Hirdetés

Tovább szedi áldozatait a tüdőgyulladást okozó új koronavírus: vasárnap estére további három fertőzött hunyt el, ezzel 151-re nőtt a halálos áldozatok száma.

A legutóbbi három áldozat egy 68 éves, Ilfov megyei férfi, egy 56 éves, Suceava megyei férfi, valamint egy 74 éves, Galac megyei férfi.

Mindannyian más betegségekben is szenvedtek.

Eközben Raed Arafat belügyi államtitkár a szájmaszkokkal kapcsolatban tett közzé használati utasítást.

Jelezte: a házi készítésű védőmaszkokat minden használat után ki kell mosni és vasalással fertőtleníteni.

Hirdetés

Egy vasárnapi Facebook-bejegyzésben Arafat rámutat, mivel hiány van a piacon egészségügyi maszkokból, egyre többen kezdenek el otthon készíteni maguknak.

„Nincs szükség egészségügyi maszkra ahhoz, hogy megvédjék magukat és másokat…, lehet improvizálni! Ha otthon készítenek maszkot, ne feledjék kimosni, amikor hazaérnek, majd vasalással fertőtleníteni” – figyelmeztetett.

Arafat emlékeztet, kezdetben az volt a közvélekedés világszerte, hogy csak a tünetekkel rendelkező személyeknek kell maszkot viselniük. Ennek részben a maszkhiány volt az oka, mert prioritást élvezett az egészségügyi alkalmazottak ellátása. Az utóbbi időben azonban – tekintve, hogy tünetmentes személyek is terjeszthetik a vírust – egyre több nemzetközi hatóság ajánlja, hogy mindenki viseljen szájmaszkot, ha nyilvános helyre megy.

Hirdetés