A hazai lakosság nagy része még mindig úgy utálja a romákat, mint Petőfi a kukoricagölödint

A koronavírus-járvány nem sokat rontott a romák megítélésén, mert a romák megítélése amúgy is borzalmas volt.

Hirdetés

A román társadalom nagy része, legalább kétharmada még mindig nagyon bizalmatlan a romákkal szemben. Ez nagyjából megerősíti a korábbi felmérések eredményeit, a koronavírus-járvány pedig nem nagyon befolyásolta ezt az általános ellenszenvet.

A hazai statisztikák fő letéteményese, az IRES legújabb felmérése szerint három romániai állampolgárból mindössze egy elfogadó a Vörösmarty által egyszerűen csak cigánynak nevezett kisebbséggel szemben, miközben a romák jogait négy román közül több mint három elegendőnek vagy túl sokat ítéli meg.

A válaszadók 20–30 százaléka ortodox állásponton van a kérdésben, azaz komolyan cigányellenes. Ők azok akik szerint a romák veszélyesek, akik ellen az állam akár erőszakot is alkalmazhat, a romákkal szembeni diszkriminációt és gyűlöletbeszédet pedig nem kéne büntetni.

A lakosság 30–40 százaléka a két véglet között oszcillál, kontextustól függően elfogadóbb, bizalmatlanabb vagy akár cigányellenes álláspontra helyezkedik.

A velük (romákkal) szemben felhozott leggyakoribb kritikák, hogy lopnak, komolytalanok, hazudnak és lusták.

Hirdetés

Azt azonban 10-ből csak egy román állampolgár hiszi, hogy a koronavírus terjedésében a romáknak döntő szerepük lett volna.

A romákkal szembeni ellenszenv tüzére egyébként a média, elsősorban a televízió is önt azért olajat bőven.

Hirdetés