A határrendészet azzal büszkélkedik, hogy két nap alatt sikerült beléptetni az országba néhány száz gyalogost

Legalább részben csökkentették a nagylaki torlódást.

Hirdetés

Nehéz időkben a kis dolgoknak is örülni kell. Így van ezzel a román határrendészet is, amely büszkén jelentette: legalább részben sikerült megoldania a nagylaki határátkelőn a hétvégén kialakult torlódást, miután beléptették a határon felgyülemlett, több száz – akár ezer –, gyalogszerrel érkezett embert.

A bejelentés szerint vasárnap estére már nem várakozott gyalogos belépésre a nagylaki határátkelő magyar oldalán.

A közlemény szerint szombaton és vasárnap este hatig 20 999 személy kelt át a magyar-román határon, ebből 12 886 Románia, 8113 pedig Magyarország irányába.

A belépők közül 7074 embert küldtek házi karanténba. (A többieket minden bizonnyal azért nem, mert a határ mentén élő ingázókról van szó, akik munkába járnak a szomszédos megyébe, és rájuk nem vonatkozik a kötelező karantén).

Mint megírtuk, a szükségállapot pénteki feloldása nyomán új rendelkezés lépett hatályba, így az országba belépők már nem hatósági karanténba kerülnek, hanem kötelezi otthoni elkülönítésbe.

Ennek nyomán ismét megugrott a belépők száma, Nagylaknál nyolc kilométeres kocsisor alakult ki, és a várakozási idő elérte a nyolc órát.

Ráadásul több száz ember gyalogosan akart belépni az országba.

A torlódás és a horrorisztikus várakozási idő miatt egyesek lázongani kezdtek, a kivezényelt csendőrökkel is kialakult egy kis dulakodás, az emberek a civilizálatlan körülményekre panaszkodtak, volt, aki a kormány távozását követelte.

Hirdetés

A román illetékesek beismerték: nem számítottak ekkora tömegre. Jelezték: a torlódás azért alakult ki, mert továbbra is minden egyes embert megvizsgálnak a tisztiorvosi szolgálat munkatársai, kérdőívet töltetnek ki velük, és ki is kérdezik őket, hogy honnan jöttek.

A román fél egyrészt megegyezett a magyar hatóságokkal, hogy a belépni akaró tömeg egy részét átirányítják a borsi, illetve a Nagylak 2 határátkelőhöz, amivel sikerült elérni, hogy ezeknél is négy-öt, illetve három órásra növekedjen a várakozási idő, ami viszont ellehetetleníti az ingázókat, akiknek munkába kellene elérniük.

Ezt végül értesüléseink szerint Borsnál úgy oldották meg, hogy őket a diplomaták számára fenntartott sávban engedik át, vagyis nem kell órákig várakozniuk.

Ettől még a többiek számára aligha csökken a várakozási idő, hiába nyitottak meg több sávot is számukra.

Jó kérdés, mennyire sikerül úgy megoldani a beléptetést és az elkülönítést, hogy ne fenyegessen a járvány ismételt berobbanásának a veszélye.

Hirdetés