A fogyasztóvédelem végigbírságolta a nagy üzletláncokat, iszonyú mennyiségű rossz maszkot vontak be

A Lidl, a Kaufland, az Auchan is forgalmazta a gyenge minőségű kínai maszkokat.

Hirdetés

Lidl, Kaufland, Mega Image, Auchan, Altex, Profi, Dedeman, DM – szinte alig van olyan nagy romániai üzletlánc, amely kimaradt volna a pénzbírságokból, amit a fogyasztóvédelem (ANPC) szabott ki a nagyszabású, október-novemberben folytatt ellenőrző akciójából.

Amint arról korábban tájékoztattunk, a fogyasztóvédelem korábban már jelezte, hogy ellenőrei nagy mennyiségű, a járványvédelmi szabványoknak nem megfelelő, zömében Kínában gyártott maszkra bukkantak igen sok forgalmazónál. Az akcióról készült jelentés most került nyilvánosságra.

Az üzletláncokon kívül megbírságolták az országszerte nagy gyógyszertár-hálózatot működtető Sensiblu és a HelpNet forgalmazókat, de a Lukoil benzinkutaknál is találtak nem megfelelő maszkokat.

Az ANPC elrendelte 32,9 millió darab arcmaszk visszavonását a forgalomból, ezek értéke összesen több mint 19 millió lej.

Hirdetés

Pár napja Virgil Popescu gazdasági miniszter azt mondta: a boltokban kapható maszkok fele semmiféle védelmet nem nyújt a koronavírus ellen.

Ezek a maszkok mind importból származnak, ezért az a legbiztosabb, ha az emberek romániai gyártású maszkokat vásárolnak, azokat ugyanis csak a standardoknak megfelelően lehet gyártani.

Hirdetés