A fertőzési görbe visszatért a „normális” kerékvágásba: 1215 új fertőzéses esetet jeleztek

Persze, ezt a számot úgy is lehet értékelni, hogy sikerül kordában tartani a vírus terjedését.

Hirdetés

A hétvégi „lazítást követően” a keddi hivatalos adatok nyilván több új fertőzéses esetet (1215) jeleznek, a sok elvégzett tesztnek köszönhetően. Az utóbbi 24 órában diagnosztizált új esetek száma viszont azt is jelzi, hogy az új fertőzésszámok görbéje csökkenő tendenciát mutat a múlt héthez képest.

És akkor a számok: 19 491 teszt elvégzése mellett (11 595 teszt a járványügyi protokoll alapján, 7896 teszt kérésre) 1215 új esetet azonosítottak, ehhez járul még az újratesztelés alapján visszaigazolt 613 eset.

Ha megnézzük az aktív betegek arányát (6,23%), a szám kis mosolyt csalhat az ajkainkra, például a hétfői 11,79% után.

Ami továbbra is borúlátásra ad okot: az ország intenzív osztályain jelen pillanatban kezelt súlyos betegek száma 485. És lehet azt mondani, hogy újabb rekord, nem ez a lényeg, hanem inkább az, hogy tudatosítsuk magunkban, főleg, amikor zsúfolt helyekre megyünk: a koronavírus bizonyos esetekben (alapbetegségek, legyengült immunrendszer stb.) igen súlyos megbetegedést képes okozni.

Hirdetés

Sajnos a halálesetek frontján sem rózsás a helyzet. Az elmúlt 24 órában 35 beteg hunyt el (21 férfi és 14 nő).

A megyék versenyét tekintve, általánosságban az mondható, hogy míg az ország 10 megyéjében a járványgörbe csökkenő tendenciát mutat az elmúlt hét adatai alapján, Bukarestben és további 12 megyében ellenkezőleg, növekedés mutatható ki. A számok szintjén a következő a napi helyzet: az élbolyt továbbra is Bukarest vezeti (151 új eset). A figyelemre méltó újdonság az, hogy Vaslui megye váratlanul a második helyre ugrott (113 új eset), ráadásul meghökkentően nagy fertőzésszám-növekedéssel (egy nappal korábban 21 esetet azonosítottak, az elmúlt 24 órában viszont 113-at). A harmadik helyen Dâmbovița megye áll (71 új eset), majd Argeș és Bihar megye következik (53 új esettel megyénként), aztán Prahova és Hunyad megye, egyenként 51 új esettel. A sor végén Kovászna megye (1 új eset), Maros és Tulcea megye (3–3 új eset), illetve Hargita és Ialomița megye (5 új eset megyénként) „kullog”, aminek persze, nagyon lehet örülni.

Hirdetés