A diákok fele funkcionális analfabéta, míg több mint a felük érdemösztöndíjas… Na várjunk egy percet!

A pandémia és az online tanítás még jobban összezavart mindent az elbaltázott oktatási rendszerben.

Hirdetés

Nagy volt a felháborodás, amikor az oktatási minisztérium hirtelen 8,50-ről 9,50-es átlagra emelte az érdemösztöndíjak minimumát. A felháborodott diákok tüntetéseket is szerveztek, ahol többek között Sorin Cîmpeanu miniszter lemondásár követelték. Aztán Sorin Cîmpeanu a szokásos magyarázkodásai közben nagy nehezen kinyögte, hogy nemcsak azért volt szükség a lépésre, mert az eredeti kritérium alapján a 2020-as 123 ezerhez képest egy évvel később már 754 ezren, vagyis a diákok 53%-a jogosult érdemösztöndíjakra, hanem azért, mert e között a rengeteg ösztöndíjas között konkrétan funkcionális analfabéták is vannak.

Ugyanezt támasztja alá a Világbank friss felmérése is, amely szerint a romániai diákok 50 százaléka funkcionális analfabéta – azaz ismeri ugyan a betűket és a számokat, de nem érti, amit elolvas, és sokszor az egyszerű számítások is gondot okoznak neki.

Aki nem funkcionális analfabéta, az a fenti számok alapján máris kikalkulálta, hogy bizony ezek szerint a diákok 3%-a egyaránt beletartozik a funkcionális analfabéták és az érdemösztöndíjasok táborába is.

Ez pedig elsősorban a pandémia miatt bevezetett online oktatásra vezethető vissza. A tanárok is elismerik, hogy sokkal könnyebben adták meg a nagyobb osztályzatot az új feltételek között, ráadásul a távoktatás sokkal több lehetőséget ad a csalásra is, hiszen nem lehet tudni, mikor puskázik valaki, vagy – az írásos felmérők esetében – mikor segítenek be a szülők. Sok szülőnek ugyanis sokkal többet jelent az osztályzat, mint a gyerek tényleges tudásszintje, így képesek akár csalásra is buzdítani a csemetét, csak hogy meg legyen a hőn áhított 10-es.

Hirdetés

Nos ezért emelte fel a minisztérium a pénzt érő osztályzatot, és ezért csökkentették le az érdemösztöndíjasok számát 754 ezerről körülbelül 347 ezerre, de ez még mindig csak látszatmegoldás.

Az elbaltázott osztályozási rendszert, és úgy általában a szétbarmolt közoktatást kéne ugyanis helyrepofozni – de félő, hogy ehhez odafönt is túl sok a funkcionális analfabéta.

Hirdetés