A csalók járvány idején sem tétlenkednek: orvosi maszkok helyett vécépapírt küldtek megrendelőiknek

Sok a csaló, ezért vigyázzunk, mit rendelünk a világhálón.

Hirdetés

Valószínűleg egy csaló sem gondolhatja komolyan, hogy az emberek nem tudnak különbséget tenni egy csomag egészségügyi maszk és egy tekercs vécépapír között, de azért egy nyolc személyből álló bűnbanda (nehéz ezt a szót röhögés nélkül leírni ebben az esetben), így csapott be 89 személyt.

A Giurgiu megyei rendőrség csütörtök reggel kilenc házkutatást tartott Călărași és Ilfov megye területén, olyan személyeknél, akik egészségügyi maszkokat hirdettek az interneten. Akadtak is bőven megrendelők, akik meglepődve tapasztalták, amikor átvették a futártól a csomagot, hogy maszkok helyett vécépapír-tekercseket kaptak.

A csalók meglehetősen gyorsan megérezték az üzleti lehetőséget a koronavírus-járványban: március közepén, tehát a szükségállapot kihirdetésekor kezdtek el „orvosi maszkokat” terjeszteni vécépapírok formájában. Mivel akkoriban éppen hiány volt a védőfelszerelésekből, sokan az interneten rendeltek túlárazott maszkokat. A kifizetést a csomag átvételekor ejtették meg, amikor még a megrendelők nem sejtették, hogy egy átverés áldozatai, mivel a vécépapír súlyra hozzávetőlegesen megegyezik a maszkokéval.  A meglepetés a csomag kibontásakor érte őket. A rendőrség összesen 89  károsultról tud.

Ugyanezek a csalók egyébként aprított és hozzáadott aromákkal árusított dohánnyal is foglalkoztak. Összesen nyolc személyt hallgat ki a rendőrség az ügyben.

Hirdetés

Az alábbi riport közvetlenül az átverés után készült, még márciusban.

Hirdetés