A craiovai szurkolók önfeledt magyargyalázásával folytatódott a magyar-román „sportháború” a Craiova-Sepsi meccsen (FRISSÍTVE)

De a székelyföldi csapat nemes bosszút állt.

Hirdetés

A labdarúgópályán, jobban mondva a lelátón folytatódott az a magyar-román „sportháború”, amely azt követően tört ki, hogy a román sportsajtó mesterséges botrányt robbantott ki a múlt vasárnapi magyar-román jégkorongmeccs után, amiért a román válogatott székely tagjai a meccs után a magyar közönséggel együtt a székely himnuszt is elénekelték, és amely folyományaként az egyik tévécsatorna szánalmas módon próbálta provokálni Novák Károly Eduárd sportminisztert.

Az újabb menet Craiován zajlott, ahol hétfő este a helyi FCU fogadta a sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK-t az alsóházi rájátszás utolsó fordulójában.

A tét nem volt kicsi: egy győzelem a székelyföldi csapat első helyét jelentette az alsóházi tabellán, és esélyt a Konferencia Liga selejtezőjében való részvételre.

A csapat ennek szellemében is kezdett: a 19. percben vezetést szerzett – ekkor szabadították el a craiovai szurkolók a poklot.

Felhangzott a jól ismert „magyarbarát” rigmus, a Ki a magyarokkal az országból!,

és még egy molinót is kifeszítettek, amely azt a tudományos eszmefuttatást tartalmazta, miszerint a Székelyföld ötlete Ulánbátorból származik – ezzel azt a román elméletet idézték, miszerint a magyarok a mongolok rokonai.

A játékvezető korrekt módon félbe szakította a meccset, a hangosbemondó pedig figyelmeztette a craiovai drukkereket.

A 90. percben aztán megint félbe kellett szakítani a meccset – addigra a Sepsi még három gólt rámolt be –, mert a craiovaiak megint a magyarokat és Magyarországot kezdték gyalázni, miután a bíró tizenegyest ítélt a Sepsi javára.

Hirdetés

A játékvezető először be is küldte a csapatokat az öltözőbe, de aztán végül mégis sikerült megállapodni a folytatásról. Így a Sepsi elvégezte és értékesítette is a büntetőt,

beállítva az 5-0-s végeredményt.

Ami annyit jelent, hogy előbb az alsóházi második Botoșani-nal, győzelem esetén pedig a felsőházi harmadik Craiovai CSU-val játszthat selejtezőt a Konferencia Liga-részvételért.

Persze azt azzal is bebiztosítja, ha csütörtökön megveri a Voluntari-t a Román Kupa döntőjében.

A Craiova büntetésre számíthat – az ilyen esetekben 5000-től 70 000 lejig terjedő bírság róható ki, ha megismétlődik a kihágás, a bírság az előző összeg felével nő, ha pedig eléri a 70 000 lejt, a bírság mellett egy zárt kapus meccs is következik.

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) kedd délután közölte: teljességgel elfogadhatatlannak tartják, hogy a magyarokat gyalázni megengedett, a székely himnuszt énekelni viszont bűn, ezért gyűlöletbeszéd miatt feljelentést tesznek ismeretlen tettes ellen. Követelik, hogy Sorin Grindeanu határolódjon el a történtektől, ha erre nem képes, inkább mondjon le miniszterelnök-helyettesi tisztségéről.

Hirdetés