A bőrünkön spórolnak: egy rakás hatástalan fertőtlenítőszert foglaltak le a kórházakban

A szégyentelen haszonszerzés már megint fontosabb, mint az emberek egészsége.

Hirdetés

Mintha csak a Hexi Pharmához köthető 2016-os fertőtlenítőbotrány ismétlését látnánk: már megint kiderült, hogy hígított fertőtlenítőszereket használnak a kórházakban. A hiba a gyártóknál van, akik gátlástalanul kispórolják a hatóanyagokat, azzal sem törődve, hogy termékeiket a kórházakban is használják, ahol a nozokomiális fertőzések terjedésének súlyos következményei lehetnek.

Valószínűleg senkinek eszébe nem jutott volna megvizsgálni a kórházakban használt szereket, ha a sajtó nem foglalkozik a forgalomban lévő fertőtlenítők hatástalanságával. A Turnul Sfatului nevű szebeni lap nyolc véletlenszerűen kiválasztott fertőtlenítőszer hatóanyagát vizsgálta meg, háromról kiderült, hogy hígítva van, egy termékben pedig semmilyen aktív hatóanyagot nem találtak.

Ennek nyomán néztek körül, hogy mi a helyzet a kórházak háza táján, mennyi szert foglaltak le a koronavírus-járvány kezdete óta. A végeredmény: 400 liter lefoglalt biocid Bákó, Ilfov, Neamț és Szilágy megyéből. Nem mindegyik romániai gyártótól származik (van köztük német, osztrák vagy éppenséggel szlovén vállalat is), ugyanakkor nem mindegyik volt hígítva, némelyiket csak címkézési hiányosságok miatt foglalták le.

Országosan 24 144 liter, illetve 467 kg fertőtlenítőszert vontak be, ennek 1,7 százalékát találták egészségügyi intézményben.

Az előzményekről itt írtunk bővebben.

Hirdetés