6500 euró – a fizetésénél is nagyobb lesz a nyugdíja egy „házőrző bírónak”

Az Igazságügyi Felügyelet főnöke három évig védte a mundér becsületét, most lesz miből kipihenni a fáradalmakat.

Hirdetés

Nyugdíjba megy az Igazságügyi Felügyeletet (IJ) vezető bíró, Lucian Netejoru július 1-jéig tölti be az ügyészek és bírák visszaéléseinek vizsgálatával foglalkozó igazságügyi intézmény vezetői tisztségét, miután a Legfelső Igazságügyi Tanács (CSM) jóváhagyta nyugdíjba vonulási kérelmét – írja a PressHub.

Eddig semmi érdekes nincs ebben az információban, de ha megnézzük, mekkora havi összegből tengeti majd békés nyugdíjas éveit a tevékenysége során sok vitatott döntést meghozó bíró, akkor mindjárt érdekessé válik a dolog.

Lucian Netejorut 2019 májusában nevezték ki az Igazságügyi Felügyelet élére, bírói munkája és három éves IJ-vezetői tevékenysége nyomán pedig nem kevesebb, mint 32 ezer lejes (6500 eurós) nyugdíj érkezik majd havonta a számlájára. Eddig havonta nettó 26 ezer lejt keresett, de mivel a bírák és ügyészek jogállását szabályozó törvény az utolsó havi bruttó fizetés 80 százalékában állapítja meg a nyugdíj összegét, nyugdíjasként többet keres majd, mind aktív munkavállalóként.

Romániában a nyugdíjak elsöprő többsége jóval alacsonyabb, mint az illető korábbi fizetése. Az idei év első negyedévében 1772 lej volt a havi átlagnyugdíj – ez 18-szor alacsonyabb, mint Netejoru leendő havi nyugdíja.

Hirdetés

Lucian Netejoru három éves IJ-vezetői tevékenysége alatt egy sor vitatott döntést hozott, például több fegyelmi eljárást indított olyan bírák és ügyészek ellen, akik vagy politikailag érzékeny ügyeken dolgoztak, vagy szóvá tették a politikum beavatkozását az igazságügy menetébe. Az érintettek között szerepel Laura Codruța Kövesi, a korrupcióellenes ügyészség (DNA) volt vezetője, a PSD visszaéléseit bíráló Cristi Danileț és Crina Muntean bírák, de Alina Gioroceanu, Dragoș Călin és Laurențiu Grecu bírák is, akiket azzal vádoltak, hogy foltot ejtettek az igazságszolgáltatás tekintélyén.

Netejoru gond nélkül megúszta a doktori disszertációját érő plágiumvádakat is.

Hirdetés