300 ezer román sofőr rója az európai utakat a korona idején is, de a határnál nem kérdik, honnan jönnek

Csak az asszony kérdezősködik otthon, de az már mindegy.

Hirdetés

Azt mondják a Mediafax videójában nyilatkozó román sofőrök, hogy a határnál őket az illetékesek általában meg se kérdezik, hogy hol jártak, honnan tértek éppen vissza, pedig jelenleg is rendszeresen fuvaroznak többek között Olaszországba is.

Ami azt illeti, évente 120 ezer fuvart bonyolítanak le az itáliai félsziget és hazánk között.

Egy pillanatra elkerekedett a szemem, amikor azt olvastam, hogy az országban 300 ezer professzionális sofőrt tartanak számon, akik nemzetközi fuvarokat bonyolítanak le, mert azt hittem, hogy ezek csak a személyeket – vagyis a külföldön dolgozó románokat – szállító sofőrök, de ebben benne vannak a kamionsofőrök is.

Ezek az emberek viszont jelenleg nagyon is ki vannak téve a koronafertőzésnek, hiszen keresztül-kasul bejárják az egész öreg kontinenst, és bár félnek, mondják, ezt is azzal a magyarokra egyáltalán nem, de a románokra nagyon is jellemző vállvonogatós derűvel mondják, amit érdemes lenne eltanulni tőlük.

Hirdetés

Egyikük még viccelődik is, hogy bár a határnál nem kérdik, honnan jön, otthon, az asszony azért rá szokott kérdezni erre-arra. Egy másik szerint, ha baj lesz, max. bedugják őket is egy karanténba: „eszünk, iszunk”.

A fuvarozók egyébként nem kevesebb, mint 4,6 milliárd euróval járulnak hozzá a hazai gazdasághoz évente – talán ezért nem firtatják a határőrök, honnan jönnek –, igaz, most a karanténok és mindenféle koronakészültség miatt ebben az ágazatban is jelentős visszaesés várható.

Hirdetés