Ki repül előbb?
Edgár
2019. október 11. péntek, 19:39
Ahogy az várható volt, a kormánybuktatás után akkora a fejetlenség a PSD háza táján, hogy egészen biztosan nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb.

A helyezkedési kényszer, sőt láz azonban a jelek szerint nem egy irányba sodorja a pártot, hanem – ahogy a B kategóriás akciófilmekben – mindenki arra lő, amerre éppen arccal áll.

Péntek délelőtt például a párt fiókszervezeteinek vezetői gyűltek össze egy titkos megbeszélésre, amely valamiért éppen akkor volt, amikor Viorica Dăncilă PSD-elnöknek, megbuktatott ex-miniszterelnöknek egy kormányülésen volt jelenése. A kiszivárgott információk szerint az ülésen nemcsak Mihai Fifor, a PSD főtitkárának a leváltása merült fel – akiről állítólag olyanok hangzottak el, hogy rossz szervezőegyéniség, hideg a kapcsolata a fiókszervezetek vezetőivel stb. –, de természetesen Dăncilă pártelnökként való félreállítása is sokak számára kívánatossá vált, sőt egyelőre az sem biztos, hogy a szociáldemokraták azt az arcot kívánják az államfőjelölti plakátokon látni, amelyre a bizalmatlansági indítvány megszavazásával a legnagyobb ütést mérte a parlament.

A PSD-s fejeseknek most sokkal jobban fő a fejük amiatt, hogyan mentsék meg a széthullás határán lévő pártot, mint az, hogy mi történik a Dragnea egykori politikai lavírozásai során véletlenül miniszterelnökké felbuktatott Dăncilă asszonnyal – ha arra lesz szükség, azonnal feláldozzák.

A fejesek most arra koncentrálnak, hogy megpróbálják megőrizni a politikai tőkéjüket: a szavazatokat. Sok dolguk lesz a PSD-s polgármestereknek, hogy a főleg a Kárpátokon túli megyékből kikerülő szavazóállományt megtartsák, visszaédesgessék, lefizessék stb.

A párton belüli feszültséget persze most kívülről is erősítik, elsősorban az ex-PSD-s Victor Ponta, aki a Pro Románia elnökeként valahogyan rávette az ALDE vezetőjét, Călin Popescu-Tăriceanut, hogy pártjával kilépjen a kormánykoalícióból, ezzel pedig nagyban hozzájárult a kormányválsághoz, majd annak megbuktatásához. A háttérből feltehetően most ő is megkörnyékezi a régi embereit, ez pedig további szakadásokhoz vezet a PSD-n belül.

Sokat mondó, hogy a pénteki megbeszélésről Dăncilă csak annyit jegyzett meg a sajtónak: reméli nem egy újabb puccsról van szó.

comments powered by Disqus
Az elszigetelt falvak lakóinak sokrétű szolgáltatást igyekeznek nyújtani civil kezdeményezésből.
Bár ünnepelni talán még korai lenne, az ítélet ugyanis még nem jogerős, és mindez Romániában történik.
Hol szálljanak meg az idesereglő turisták, ha nincs elég férőhely?
A rettenet színháza mögött ott a gyógyítás, az átok mellett az áldás. A téma azért is aktuális, mert az ördögűzésnek napjainkban igazi reneszánsza van.
A parlament rábólintott a módosításra, így most jöhetnek a már megszokott, hónapokig tartó viták.
Igazán furcsa, hogy egy olyan ország államelnöke pózol kultúremberként, amely országban az olvasást nagyjából száműzték a közéletből. Van viszont állandó politikai hisztéria.
sőt, vissza kellene térnie oda, ahonnan elindult. Bukarestbe. Cristian Tudor Popescu írása.
De van egy rossz hírünk is: nem tudni, mennyire tojnak majd az illetékesek a szigorú törvényre.
Knónikus nemtörődömségben szenved szinte minden mioritikus vízió.
Emberiesség elleni bűncselekményekkel gyanúsítják. Ismét.
A fiatal építészeknek sikerült maguk mellé állítani pár tehetősebb vállalkozót, és az önkormányzattal is megegyeztek.
A hórukkpolitika és a villámreform legalább olyan veszélyes lehet, mint a balkáni halogatás.