Bizonytalan biztos
MTímea
2019. október 10. csütörtök, 20:31
A kormánybuktatás után Romániának sürgősen kellene egy megfelelő biztosjelöltet találni az Európai Bizottságba. Máris felmerült pár név.

Folytatódik a huzavona az Európai Bizottság leendő biztosai körül, de nem csak a magyar és a román jelölt visszautasítása miatt. Csütörtök délután az Európai Parlament (EP) illetékes szakbizottságai elutasították a francia Sylvie Goulard kinevezését is. Ursula von der Leyen megválasztott elnök új személy megnevezését kérte Párizstól, és egy sürgető közleményt is kiadott, mely szerint a francia, a magyar és a román jelölések még nyitottak.

A francia jelöltet két ok miatt pattintották le: korábban fiktív alkalmazás ügyében nyomoztak ellene, igaz, ejtették a vádakat. Ugyanakkor az is hátrányára vált, hogy EP-képviselőként havi bruttó 10 ezer euróért egy amerikai think tanknek is dolgozott tanácsadóként.

De térjünk vissza Romániához, mely különös helyzetbe került azzal, hogy bukott a Viorica Dăncilă vezette kormány. Az EB elnöke megerősítette, hogy visszautasították Dan Nica jelölését – bár a bukott román kormányfő egy nappal korábban még az ellenkezőjét állította. A „tartalékos” jelölt, Gabriela Ciot sorsáról hivatalosan nem döntöttek, de most már biztos, hogy a belpolitikai helyzet miatt az EB megvárja, míg új kormány alakul, mely remélhetőleg talál egy megfelelő személyt az EB szállítási tárcájának betöltésére.

Mindegyik párt szeretné megkaparintani a fontos tisztséget, így nem csoda, hogy máris megjelentek az első találgatások, szivárogtatások, és konkrét javaslatok a biztosi poszt kapcsán.

A PNL meg nem erősített források szerint Adina Vălean vagy Siegfried Mureşan EP-képviselőket jelölheti, Victor Ponta viszont Corina Creţu jelöléséért lobbizik, aki korábban a regionális politikáért felelős biztos volt. Klaus Iohannis államfő egyelőre csak annyit nyilatkozott ebben a kérdésben, hogy a prioritások között szerepel a biztosjelölés, és egyeztetni fog a pártokkal erről a kérdésről is. Az biztos, hogy Brüsszelben türelmetlenül várják.

 

comments powered by Disqus
Az elszigetelt falvak lakóinak sokrétű szolgáltatást igyekeznek nyújtani civil kezdeményezésből.
Bár ünnepelni talán még korai lenne, az ítélet ugyanis még nem jogerős, és mindez Romániában történik.
Hol szálljanak meg az idesereglő turisták, ha nincs elég férőhely?
A rettenet színháza mögött ott a gyógyítás, az átok mellett az áldás. A téma azért is aktuális, mert az ördögűzésnek napjainkban igazi reneszánsza van.
A parlament rábólintott a módosításra, így most jöhetnek a már megszokott, hónapokig tartó viták.
Igazán furcsa, hogy egy olyan ország államelnöke pózol kultúremberként, amely országban az olvasást nagyjából száműzték a közéletből. Van viszont állandó politikai hisztéria.
sőt, vissza kellene térnie oda, ahonnan elindult. Bukarestbe. Cristian Tudor Popescu írása.
De van egy rossz hírünk is: nem tudni, mennyire tojnak majd az illetékesek a szigorú törvényre.
Knónikus nemtörődömségben szenved szinte minden mioritikus vízió.
Emberiesség elleni bűncselekményekkel gyanúsítják. Ismét.
A fiatal építészeknek sikerült maguk mellé állítani pár tehetősebb vállalkozót, és az önkormányzattal is megegyeztek.
A hórukkpolitika és a villámreform legalább olyan veszélyes lehet, mint a balkáni halogatás.