Tolvajtempó
MTímea
2019. október 8. kedd, 09:58
Megdöbbentő adatokkal állt elő a legfőbb ügyész: manapság több lopási ügyet ejtenek, mint ahány tolvajt elítélnek Romániában. Van rá megoldás.

Van egy törvényi előírás, mely lehetővé teszi, hogy a minősített lopások esetén megszüntessék a büntetőügyi eljárást, amennyiben a rabló és az áldozat kölcsönösen megegyezik egymással. Gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy a kirabolt személy „megbocsát” a tettesnek, és nem ragaszkodik ahhoz, hogy bíróság elé állítsák az illetőt. Csakhogy többnyire nem a felebaráti szeretet vezet egy ügy ejtéséhez, hanem az, hogy a bűnöző megfenyegeti az áldozatot, így neki nincs más választása, mint kibékülni a tettessel és/vagy visszavonni a feljelentést (már amennyiben tett).

Bogdan Licu megbízott legfőbb ügyész erre hivatkozva szeretné eltörölni a büntető törvénykönyv azon cikkelyeit, mely lehetővé teszi az elkövető és az áldozat kibékülését. Az igazságügyi miniszternek küldött tájékoztatásában Licu számokkal támasztja alá ennek szükségességét: az elmúlt fél évben összesen 3 932 lopási ügyet ejtettek a felek kibékülése miatt, 600 esetben pedig az áldozat visszavonta a feljelentését. Ugyanebben az időszakban mindössze 2 871 esetben emeltek vádat minősített lopásért.

Ezek az adatok a legfőbb ügyész megítélése szerint arra mutatnak rá, hogy a törvény bátorítja a lopást, mivel a tolvajok arra számítanak, hogy úgyis megússzák büntetés nélkül a bűncselekményt.

comments powered by Disqus
Az elszigetelt falvak lakóinak sokrétű szolgáltatást igyekeznek nyújtani civil kezdeményezésből.
Bár ünnepelni talán még korai lenne, az ítélet ugyanis még nem jogerős, és mindez Romániában történik.
Hol szálljanak meg az idesereglő turisták, ha nincs elég férőhely?
A rettenet színháza mögött ott a gyógyítás, az átok mellett az áldás. A téma azért is aktuális, mert az ördögűzésnek napjainkban igazi reneszánsza van.
A parlament rábólintott a módosításra, így most jöhetnek a már megszokott, hónapokig tartó viták.
Igazán furcsa, hogy egy olyan ország államelnöke pózol kultúremberként, amely országban az olvasást nagyjából száműzték a közéletből. Van viszont állandó politikai hisztéria.
sőt, vissza kellene térnie oda, ahonnan elindult. Bukarestbe. Cristian Tudor Popescu írása.
De van egy rossz hírünk is: nem tudni, mennyire tojnak majd az illetékesek a szigorú törvényre.
Knónikus nemtörődömségben szenved szinte minden mioritikus vízió.
Emberiesség elleni bűncselekményekkel gyanúsítják. Ismét.
A fiatal építészeknek sikerült maguk mellé állítani pár tehetősebb vállalkozót, és az önkormányzattal is megegyeztek.
A hórukkpolitika és a villámreform legalább olyan veszélyes lehet, mint a balkáni halogatás.