civilizáció
béel
2019. szeptember 16. hétfő, 10:33
Elszomorítóak a statisztikák.

Amikor reggel felkelés után vagy egy izzasztó edzés után saját otthonunkban lezuhanyzunk, vagy egyszerűen csak a vécét használjuk, bizonyára eszünkbe sem jut, hogy ez Romániában nem mindenki számára természetes.

Az Országos Statisztikai Intézet (INS) most közzé tett statisztikái szerint Romániában a polgárok több mint egynegyedének otthonában nincs fürdőszoba vagy vécé.

A 2018-ra vonatkozó adatok szerint a háztartások 73,6%-ban volt fürdőszoba, 72,2%-ban pedig illemhely. 

De ha azt hisszük, hogy ennél nem lehet rosszabb, akkor nagyot tévedünk. Mert ez csak a városi és vidéki lakásokat egyben mutató adat. Vidéken azonban hihetetlen állapotok uralkodnak: csak a háztartások mintegy felében van fürdőszoba és illemhely.

Ráadásul minden hetedik házban/lakásban vannak valamilyen komolyabb gondok, amelyek rontják a lakhatás minőségét: ilyen a falak, a padló, vagy az ablakkeretek romlott állapota, vagy a falakat, padlót megtámadó penész. Általában véve vidéken nagyobb az ilyen gondok aránya.

Amúgy családok 60,9 százaléka családi házban él, 37,9 százaléka pedig  társasházi lakásban. Vidéken a családok 97,4 százaléka családi házban él, városi környezetben pedig 69,8 százaléka pedig panellakásban.

A családok 54,4%-a 3-5 szobás lakásban él, 43,2%-a 1-2 szobásban. Míg városon a családok 56,3%-a él kicsi, 1-2 szobás lakásokban, addig a falun élőknek több mint 70%-a 3, vagy annál több szobás lakásban élt.

comments powered by Disqus
A hórukkpolitika és a villámreform legalább olyan veszélyes lehet, mint a balkáni halogatás.
A rácsok mögül ujjal mutogat a bukott kormányfőre EU-s pénzekkel kapcsolatos csalással vádolva őt.
Három napja keresik a rendőrök, a csendőrök és a hegyimentők.
A kincses város egyelőre utolérhetetlen Romániában a tömegközlekedés fejlesztésében.
Kerekes Erzsébettel, a gyermekfilozófia egyik erdélyi meghonosítójával beszélgettünk oktatásról, filozófiáról, gyermekekről.
Közbeszerzés: közbe’ szereznek.
Nemes célokkal alakult meg Kolozsváron az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány.
Románia jövőképe új hegyláncok megjelenésén és megismétlődő egyéni baleseteken alapszik. Ettől eltekintve, ugyanaz a dagonya. Traian Ungureanu írása.
Eltévesztették a címet, de ha már betértek, keménykedni kezdtek. Emberükre leltek.
Ahelyett hogy elmennének egy lakatlan szigetre, pár könyvvel. Például.
Vajon tényleg egyesülhet a két párt?
Ezzel az aljas húzással állt elő Răzvan Cuc a bizalmatlansági indítvány napján – állítja a Tarom kirúgott igazgatója.
Pár mondat egy körülrajongott film kapcsán, amely nagyon nem az elnyomó rendszer ellen lázadó kisember-hősről szól. Csakhogy a csodavárókat a valóság egyáltalán nem érdekli.