Fotó: Székelyhon, Gábos Albin
Perelőbajnok
MTímea
2019. szeptember 10. kedd, 14:23
A bíróság ítélete a csíkszeredai utcanévtáblákra vonatkozik, de más városokban is precedens értékkel bírhat.

Eddig nem létezett egy olyan szabályozás, mely az utcanévtáblákon szereplő feliratok nyelvi sorrendjét állapítaná meg, így például a magyar többségű Csíkszeredában először magyarul, majd románul szerepelt az utca megnevezése a legtöbb táblákon. A kizárólag szimbolikus értékkel bíró sorrendből olyan kardinális kérdést csinált a magyar feliratokra érzékeny Dan Tanasă és az általa vezetett Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC), mintha legalábbis ezen múlna a román jövő Székelyföldön.

Az ADEC 2013 óta próbálkozott a sorrend megváltoztatásával, és ebbe eleinte bevonta Hargita megye prefektusát is. Mivel a kormányhivatal felszólításai és szóbeli fenyegetőzései nem értek célba, és a táblákon továbbra is a magyar felirat szerepelt elsőként, Tanasă tavaly decemberben az igazságszolgáltatáshoz fordult. Először Csíkszeredában tárgyalták a pert, majd a csíkszeredai önkormányzat kifogására Bukarestbe költöztették át a tárgyalást.

Az ADEC keresetlevele az Alkotmánynak arra a pontjára hivatkozik, amely szerint az országban a román a hivatalos nyelv, de a 2001. évi 215-ös számú helyi közigazgatási törvényt, illetve a 2011. évi 1206-os kormányhatározatot is felemlegeti. Már ebben a keresetlevélben is egyértelművé teszik, hogy mivel az utcanévtáblák nyelvi sorrendjére egyetlen jogszabály sem tér ki, a bíróságtól várják el, hogy precedens értékű döntést hozzon a nyelvi sorrendről. A bukaresti bíróság pedig döntött: minden táblát le kell cserélni Csíkszeredában, ahol a magyar felirat szerepel elsőként, ez pedig valószínűleg hivatkozási alapként is felhasználható a későbbi hasonló vitás vagy peres ügyekben.

A Székelyhon érdeklődésére Füleki Zoltán csíkszeredai alpolgármestere nem nyilatkozott túl optimistán, szerinte az elkövetkező perekben a bíróságokon ugyanez a szemléletmód fog érvényesülni. De ettől függetlenül, persze, fellebbezést nyújtanak be az elsőfokú ítélet ellen.

 

comments powered by Disqus
A PSD egy rothadó politikai hulla. De még mozog. Sőt, irányít. Mircea Morarius írása.
Legszívesebben saját kezűleg lapátolná vissza a földet Kolozsvár vezetése a most megtalált északi kapu alapjaira.
Ismerős a helyzet, ugye? Valaki belénk gyalogol, jön az igazságszolgáltatás, aztán kiderül, hogy a valaki igazából Valaki, és az igazságszolgáltatás szépen odébb áll.
Ha ilyen alakok irányítják a romániai közoktatást, márpedig ez a helyzet, akkor nincs miért csodálkozni a sorozatos katasztrófákon.
De lehet, hogy nem is baki? Lehet, hogy Viorica maszkja alatt Liviu Dragnea rejtőzik? De akkor… ki ül a dutyiban a Vezér maszkja alatt?
Mert egy amerikai kampányfotó igazán jól mutat a jelöltek vécéjében, izé, cévéjében. Na de ki marad itthon, a mioritikus politikai latrinában?
A megrendült takarítónő hirtelen azt sem tudta eldönteni, a terrorelhárítást, Chuck Norrist vagy a szellemirtókat hívják rá az Apokalipszis három ifjú lovasára, akik annyira idegesek lettek egy zenélős játéktól, hogy szanaszét verték a komplett iskolát. ¯\_(ツ)_/¯
Mintha folyton ugyanaz a film menne az összes romániai moziban. Lepereg, aztán kezdődik újra. És a megalázott figurák mi vagyunk. Meg a gyermekeink.
Több tíz páciens is érintett lehet, állítja az elmekórház igazgatója.
Elkezdték panziókkal, hotelekkel, úszómedencékkel és hétvégi házakkal megtölteni a Bucsecs-hegység eddig érintetlen vidékét.
A romániai (felső)oktatási rendszert dilettánsok, bunkók és pártkliensek tették olyanná, amilyen. De azért van megoldás, Daniel David kolozsvári professzor szerint.
Nincs mit csodálkozni azon, hogy a betegek hozzátartozói arra kényszerülnek, a Facebookon toborozzanak véradományt.
Pár bet elkall dott, de azért eg szen sz p munka.
Szögezzük le, ennek semmi köze a PSD-hez, még ha megtévesztő is az új EU-s irányelv neve.