Illusztráció | Fotó: prosport.ro
Sportszellem
MTímea
2019. szeptember 6. péntek, 12:14
A spanyol válogatottal játszott bukaresti mérkőzésen a román ultrák botrányosan viselkedtek, amiért zárt kapukra számíthatnak.

A román válogatott a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság F jelű selejtezőcsoportjában csütörtök este Bukarestben mérkőzött meg a spanyolokkal. A meccs már eleve botrányosan kezdődött: a román szurkolók egy része kifütyülte a korábbi spanyol szövetségi kapitány, Luis Enrique lányának gyászszünetét. A kilencéves kislány augusztus végén halt meg csontrákban, Enrique azért mondott le a spanyol csapat éléről, hogy vele lehessen.

A román ultrákat úgy tűnik, nem hatotta meg a tragédia, arra sem méltatták, hogy egy percig csendben maradjanak a kislány emlékére. Nemcsak fütyüléssel, hanem petárdák robbantásával is megzavarták a gyászszünetet. A román szurkolók másik csoportja tapssal próbálta elnyomni a zajt, amiből totális hangzavar lett. Végül a bíró 30 másodperc után megszakította a gyászszünetet. A kegyeletsértő eset híre persze bejárta a nemzetközi szaksajtót, a borzalmasnak nevezett gesztussal tehát méltán öregbítették a román drukkerek hírnevét külföldön.

A szurkolók meccs közben sem viselkedtek elfogadható módon: pirotechnikai eszközöket hajigáltak be a pályára és soviniszta rigmusokat kiabáltak, köztük az örök klasszikust: „Ki a magyarokkal az országból!” Hogy mégis mi közük van a magyaroknak egy spanyol-román meccshez? Azt nehéz lesz megfejtenie az UEFA-nak is, mely korábban már figyelmeztette a román drukkereket, hogy szigorúan büntetni fogja a xenofób megnyilvánulásukat. Úgy tűnik, ez sem hatja meg a gyűlölködőket.

Ha mindez nem lenne elég: két román szurkoló Andone gólja után beszaladt a pályára, ami megdobta annak az esélyét, hogy a következő két meccset zárt kapukkal játssza a román válogatott.  

A meccset végül a spanyolok nyerték 2-1-re.  A 29. percben Sergio Ramos szerzett vezetést 11-esből, majd a Alcácer talált be a kapuba. Andone góljával az 59. percben sikerült szépíteniük a románoknak, de hiába voltak a 79. perctől emberelőnyben, nem rúgtak újabb gólt.

comments powered by Disqus
Úgy tűnik, egyesek egyszerűen képtelenek levetkőzni a Ceaușescu-éra reflexeit. Bár lehet, nem is nagyon akarják, hiszen maguk is az Aranykor méhéből származnak.
A `70-es évek egyik legbrutálisabb gyilkosának története legalább annyira hátborzongató, mint egy skandináv krimisorozat.
Kolbászból készült kerítést biztosan nem, ez tény. De ha megnézzük a rendelkezésre álló adatokat, esetleg rájövünk, hogy talán még sem volt olyan fene jó dolgunk a csodás kommunizmusban.
Ahogy az várható volt, a kormánybuktatás után akkora a fejetlenség a PSD háza táján, hogy egészen biztosan nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb.
Az államfő egyeztetett a pártokkal, de a jövő hét elejére halasztotta a nagy bejelentést, amely senkit nem fog meglepni.
Ha ma konvencionális háborúra kerülne sor, Romániának – újra – 30 évnél régebbi, egyes területeken pedig 40 évnél is régebbi technikára kellene támaszkodnia.
Japánsztrájkot hirdettek, tüntetni készülnek és fogytán a türelmük.
Simán kikapott Horvátországtól, de a Szlovákia–Wales döntetlennek köszönhetően megőrizte továbbjutási esélyeit az Eb-selejtezőkben.
Teodorovici talán mindenkit emlékeztetni akart, kikkel is volt dolgunk az elmúlt időszakban.
A kormánybuktatás után Romániának sürgősen kellene egy megfelelő biztosjelöltet találni az Európai Bizottságba. Máris felmerült pár név.
Oké, hogy megbukott a PSD-kormány, oké, hogy kitört a demokrácia, a jólét meg minden, de hahó, a magyarok közben megint Erdély elsinkófálásán mesterkednek.
Csodák márpedig vannak.
A parlament megszavazta a bizalmatlansági indítványt.