Illusztráció | Thinkstock
Jövés-menés
MTímea
2019. szeptember 6. péntek, 10:46
Az egyik lehetséges magyarázat, hogy miért nem működik semmi sem úgy, ahogy kellene ebben az országban: a miniszterek rövid „szavatossági” ideje.

Klaus Iohannis államfőnek történetesen igaza van abban, hogy nevetséges a kormányzás akadályoztatására panaszkodni annak a pártnak, amely két és fél év alatt három kormányt és 80 minisztert váltott le, valamint 35 kormányátalakítási, illetve lemondási kérelmet nyújtott be. A román sajtó pár adattal támogatta meg az államfő érveit, melyek arra mutatnak rá:

Románia messze elmarad az EU-s átlagtól a miniszterek szavatossági idejét tekintve.

Egy kis matek után kiderült: Romániában átlagosan 400 napot tölt egy tárcavezető a minisztérium élén, míg az EU-ban kétezret. Ennek vannak objektív okai is, például, ha egy minisztert felfele buktatnak, de ez a ritkább eset. Sokkal gyakoribb viszont az, hogy az illetőnek azért kell távoznia, mert bebizonyosodott róla, hogy inkompetens. A Dăncilă-kormány minden eddigi kabinetnél többször váltogatta a minisztereit, az aktuális politikai érdekeknek és a hatalmi harcok alakulásának megfelelően.

Az oktatási tárca az egyik legfontosabb az összes közül, ennek ellenére négyszer is cserélődött a tárcavezető személye. Az európai alapoknál 18 hónap alatt három miniszter váltotta egymást, a kulturális tárcánál, illetve az ifjúsági tárcánál két-két miniszter fordult meg.

A rendszerváltás óta a belügynél 23, a külügynél 20, a pénzügynél 27, az oktatásnál 17,  a munkaügynél 22, az egészségügynél 20 tárcavezető járt.

A leghosszabb mandátummal rendelkező miniszterek között találjuk Ecaterina Andronescu volt tanügyminisztert (1 183 nap), Mircea Geoană (1 461 nap) és Teodor Meleșcanu (1 484 nap) egykori külügyminisztereket, Florin Georgescu volt pénzügyminisztert (1 483 nap), illetve Dan Mircea Popescu volt munkaügyi minisztert (1 483 nap).

A legrövidebb „élettartama” a belügyminiszternek és a pénzügyminiszternek van:

átlagosan 400 napot töltenek a tárca élén. A Hotnews által megszólaltatott szakértők szerint ez azért ciki, mert ellehetetlenít bizonyos tárgyalásokat. Milyen benyomást kelthet például egy külföldi befektetőben az, hogy mire megállapodik egy tárcavezetővel, lecserélik, és kezdheti elölről a tárgyalásokat az új vezetővel, akit lehet, hogy pár hónapon belül szintén lecserélnek?

 

comments powered by Disqus
A feltételezések szerint több antikommunista ellenállót is lelőttek a szekuritáté egykori karánsebesi épületének udvarán.
Egy félidő jó foci és egy hatalmas bombagól után a végén játékvezetői segítséggel győzte le Azerbajdzsánt a magyar labdarúgó-válogatott.
Úgy tűnik, egyesek egyszerűen képtelenek levetkőzni a Ceaușescu-éra reflexeit. Bár lehet, nem is nagyon akarják, hiszen maguk is az Aranykor méhéből származnak.
A `70-es évek egyik legbrutálisabb gyilkosának története legalább annyira hátborzongató, mint egy skandináv krimisorozat.
Kolbászból készült kerítést biztosan nem, ez tény. De ha megnézzük a rendelkezésre álló adatokat, esetleg rájövünk, hogy talán még sem volt olyan fene jó dolgunk a csodás kommunizmusban.
Ahogy az várható volt, a kormánybuktatás után akkora a fejetlenség a PSD háza táján, hogy egészen biztosan nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb.
Az államfő egyeztetett a pártokkal, de a jövő hét elejére halasztotta a nagy bejelentést, amely senkit nem fog meglepni.
Ha ma konvencionális háborúra kerülne sor, Romániának – újra – 30 évnél régebbi, egyes területeken pedig 40 évnél is régebbi technikára kellene támaszkodnia.
Japánsztrájkot hirdettek, tüntetni készülnek és fogytán a türelmük.
Simán kikapott Horvátországtól, de a Szlovákia–Wales döntetlennek köszönhetően megőrizte továbbjutási esélyeit az Eb-selejtezőkben.
Teodorovici talán mindenkit emlékeztetni akart, kikkel is volt dolgunk az elmúlt időszakban.
A kormánybuktatás után Romániának sürgősen kellene egy megfelelő biztosjelöltet találni az Európai Bizottságba. Máris felmerült pár név.
Oké, hogy megbukott a PSD-kormány, oké, hogy kitört a demokrácia, a jólét meg minden, de hahó, a magyarok közben megint Erdély elsinkófálásán mesterkednek.