(Nem) bréking: a Román Akadémia vagy nem tud románul, vagy tojik a mioritikus szent nyelvre

A címzetes és nemzetes intézmény szépen leülhet. Négyes.
Hirdetés

Az átlagos halandó fejében az van, hogy egy csúcsprofi intézmény ért ahhoz, amivel épp foglalkozik. A Román Akadémia esetében – amely, ugye, a hazai tudományosság ikonikus vára – ez az átlagos halandó arra gondol, hogy az ott ücsörgő és állami (vagy adófizetői, ahogy tetszik) pénzből alaposan megtámogatott koponyák, élükön a híresen „magyarbarát” Ioan-Aurel Pop történésszel és BBTE-rektorral, ismerik azon tudományágak minden csínját-bínját, amelynek óriásai.

Ilyen alapon az átlagos halandónak leszakad a pofája, amikor az alábbi történetről értesül. Ugye, nemrég volt a Román Nyelv Napja (augusztus 31.). És ezt persze többféleképpen meg kellett ünnepelni. Meg is történt. Az illetékesek szerveztek, többek között, egy nívós kerekasztal-beszélgetést is. Feltételezzük, hogy mivel a román nyelvről szólt az ünnepi rendezvény, nem a matematikusok vagy vegyészmérnökök foglalkoztak a szervezéssel.

Tovább menvén: az eseményre vonatkozó szövegeket (plakátok, meghívók, műsorfüzetek) sem matematikusok vagy vegyészek írták, a matematika vagy kémia másféle szókészletével. Na kérem, átlagos halandókként alaposan pofára estünk, amikor megpillantottuk a nemzetes intézmény által írt és kiküldött vonatkozó sajtómeghívót. Amely úgy hemzsegett a legkülönbözőbb hibáktól, mint egy felbolydult méhkas. Ja, megjegyezzük, hogy a Román Akadémia a román nyelvtan megalkotója és legfőbb őre, továbbá a román értelmező szótárak folyamatos gondozója. Egyszerűbben: a helyes román nyelv legfőbb őre.

Két feltételezésünk van: vagy az történt, hogy a nyelv(i identitás) fellegvárában akadnak olyanok, akik nem tudnak románul, vagy az, hogy magasról tojnak azokra a szabályokra, amelyeknek őrzésére hivatottak. Sejtésünk szerint a második verzió helyes. Persze, hozzászoktunk ahhoz, hogy például a román sajtó egyes orgánumai sem használják a román ékezetes magánhangzókat, bajban vannak a vesszőhasználattal satöbbi. De a szent mioritikus nyelv legfőbb őrző-védő kutyája részéről ez egyszerűen ciki. Mert akkor hogy lehet elvárni, hogy egy átlagos halandó román kövesse a helyes irányt.

Itt van az ominózus levélke. Lehet rácsodálkozni:

Hirdetés

 

Hirdetés