rabló-pandúr
MTímea
2019. szeptember 3. kedd, 15:08
Évekig segítette a zsebtolvajokat a rendőr, aki éppen az elkapásukért felelt: pár üveg konyak és parfüm, valamint némi pénz volt az ára.

A temesvári Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság (DIICOT) tavaly májusban emelt vádat hét zsebtolvaj ellen, akiket azzal vádoltak, hogy egy bűnszövetkezetet alkotva évekig fosztogatták a szupermarketek gyanútlan vásárlóit. Tevékenységük zavartalan folytatását egy rendőr biztosította, aki szemet hunyt a lopások felett, sőt, bizonyítékokat tartott vissza annak érdekében, hogy ne ítéljék el őket.

Az aradi bíróság nemrég hozott ítéletet az ügyben, és közzétette az indoklást is, amiből néhány érdekes részlet derül ki a bűnszövetkezet működésével kapcsolatosan. Eszerint Temesváron és az ország más városaiban, többek között Kolozsváron is lecsaptak. Áldozataik elsősorban olyan vásárlók voltak, akik nem figyeltek kellőképpen táskáikra, pénztárcáikra. Nemcsak készpénzre hajtottak, hanem bankkártyákra is, kihasználva azt, hogy sokan a pénztárcájukban őrzik a PIN-kódjukat. Volt olyan áldozat, akitől 1 000 lej készpénzt, 100 eurót és négy bankkártyáról összesen 16 ezer lejt sikerült ellopni.

A zsebtolvajok elfogására szakosodott temesvári rendőr, George Gavrea kézre kerítette a bűnszövetkezet három tagját, akiket hatósági felügyelet alá helyeztek. Csakhogy az eljárás ideje alatt a rendőr összebarátkozott velük, és a bűnsegédükké vált. Pár üveg konyakért, parfümökért és némi pénzért még arra is hajlandó volt, hátráltassa a nyomozást azzal, hogy nem kérte ki a szupermarketek kameráinak felvételeit.

A gyümölcsöző barátság addig tartott, amíg le nem buktak: a zsebtolvajok beismerték a bűncselekményeket, és azt is elmondták, hogy mivel vesztegették meg rendőrt. A hét vádlott közül csak négyen kaptak letöltendő börtönbüntetést, akik az egész bűnszövetkezet működtették. A legnagyobb büntetés 2 év öt hónap letöltendő. A rendőr viszont nem úszta meg ilyen könnyen, egy hónap híján kilenc évet tölthet a rácsok mögött. Igaz, az ítélet még nem jogerős.

 

comments powered by Disqus
A feltételezések szerint több antikommunista ellenállót is lelőttek a szekuritáté egykori karánsebesi épületének udvarán.
Egy félidő jó foci és egy hatalmas bombagól után a végén játékvezetői segítséggel győzte le Azerbajdzsánt a magyar labdarúgó-válogatott.
Úgy tűnik, egyesek egyszerűen képtelenek levetkőzni a Ceaușescu-éra reflexeit. Bár lehet, nem is nagyon akarják, hiszen maguk is az Aranykor méhéből származnak.
A `70-es évek egyik legbrutálisabb gyilkosának története legalább annyira hátborzongató, mint egy skandináv krimisorozat.
Kolbászból készült kerítést biztosan nem, ez tény. De ha megnézzük a rendelkezésre álló adatokat, esetleg rájövünk, hogy talán még sem volt olyan fene jó dolgunk a csodás kommunizmusban.
Ahogy az várható volt, a kormánybuktatás után akkora a fejetlenség a PSD háza táján, hogy egészen biztosan nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb.
Az államfő egyeztetett a pártokkal, de a jövő hét elejére halasztotta a nagy bejelentést, amely senkit nem fog meglepni.
Ha ma konvencionális háborúra kerülne sor, Romániának – újra – 30 évnél régebbi, egyes területeken pedig 40 évnél is régebbi technikára kellene támaszkodnia.
Japánsztrájkot hirdettek, tüntetni készülnek és fogytán a türelmük.
Simán kikapott Horvátországtól, de a Szlovákia–Wales döntetlennek köszönhetően megőrizte továbbjutási esélyeit az Eb-selejtezőkben.
Teodorovici talán mindenkit emlékeztetni akart, kikkel is volt dolgunk az elmúlt időszakban.
A kormánybuktatás után Romániának sürgősen kellene egy megfelelő biztosjelöltet találni az Európai Bizottságba. Máris felmerült pár név.
Oké, hogy megbukott a PSD-kormány, oké, hogy kitört a demokrácia, a jólét meg minden, de hahó, a magyarok közben megint Erdély elsinkófálásán mesterkednek.