Alamizsna
Edgár
2019. szeptember 1. vasárnap, 10:31
Ami természetesen dicséretes dolog, csak ne lenne olyan cefetül kampányszaga az egésznek.

Alig írtuk meg, hogy történelmi mélyponton van a Viorica Dăncilă kormányfő vezette Szociáldemokrata Párt népszerűsége, a munkaügyi miniszter máris bejelentett egy 15 százalékos nyugdíjemelést.

Marius Budăi esküdözik, hogy a mintegy ötmillió kisnyugdíjast érintő emelésbe nem rokkanunk bele államkasszástól, de azért hiszem, ha látom.

Jól hangzik az a 15 százalék, de a valóság eléggé elkeserítő: a jelenlegi legkisebb, 1100 lejes nyugdíjak tulajdonosainak szeptembertől már 1265 lejt penget ki a postás, aki mindig kétszer csenget. Az úgynevezett szociális nyugdíjon tengődők, akik eddig 640 (??) lejt kaptak havonta, ezentúl kőkemény 704 (???) lejt tehetnek zsebre, úgyhogy most már tényleg minden rendben van.

Magyarán nyugdíjasonként alig lesz érezhető az emelés, arra viszont pont jó lesz, hogy újabb lyukat üssön az amúgy is ementáli sajthoz hasonlatos államkasszán.

A legnagyobb hazai pártnál pedig jól tudják, hogy ez akár ötmillió szavazatot is hozhat a konyhára.

Marius Budăi szerint év végéig biztosan nem megy csődbe Románia az emelések miatt, vagyis a novemberi elnökválasztásokig, amelyen Viorica Dăncilă miniszterelnök asszony is indul, még minden rendben lesz. Egyébként meg utánuk a vízözön.

Amúgy romániai társadalom egyre inkább elöregedik, így a nyugdíjak kifizetése a jövőben még nagyobb terhet jelent majd mindannyiunkra nézve. 

comments powered by Disqus
Úgy tűnt, vége a párton belüli zendülésnek, de talán mégsem sikerült teljesen rendet teremteni. Egy náci karlendítős fotóval járatják le Csomortányi Istvánt.
Ismét tartott egy küldöttgyűlést a néppárt.
Az európai ember kicsikét konzervatív, ha szokatlanabb élelmiszerek fogyasztásáról van szó. Mint például a felebarátai húsa. Na vajon miért?
A címben (nem is) jól elrejtett arrogancián túl, persze, lehet Románia a magyarok országa is, ha nem autonómiáznak, hanem ügyesen beállnak a közös szászló alá.
Klíma-igazságszolgáltatást követelt a nép a délutáni verőfényben. Pontosabban, olyan száz ember.
A CNSAS eddig már 4 nem-együttműködői igazolást állított ki Băsescunak, de új adatok kerültek felszínre, a bíróság pedig döntött.
Nem elég, hogy a romániai középiskolai oktatás alapból nyakig van a trutymóban, most jön az, hogy aki hülyegyerek, az megy szakiskolába. Értik ezt az abszurd és megalázó direktívát?
Az egyetlen beruházó is menekülőre fogta a környékről, a turizmusról álmodozó polgármester pedig összeesküvést sejt az egész botrány mögött.
Romániának mindig csak idegen uralmak alatt ment jól. Most rosszul megy. Mert románok uralkodnak. Tehát kulturális újragyarmatosításra van szükség. Traian Ungureanu írása.
Rovana Plumb vagyonnyilatkozatának furcsaságai nem kerülték el az EP szakbizottságainak figyelmét.
Tizenegy évvel a Farkasok után Róma másik szimbóluma, a Sas is behódolt Kolozsvárnak.
Egy héten belül egy erdészt meggyilkoltak, egy másik pedig csak a szerencsének köszönhetően menekült meg a fatolvajoktól.
A POL egykori tanácsosa, Mark Hermann Christian is elindul a megmérettetésen.