Eljáratja a medvetáncot a környezetvédelmi tárcával egy székelyföldi vadásztársulás

Beperelték a minisztériumot, mert nem alkalmazzák a medvék kilövésére vonatkozó, saját maguk által alkotott szabályozásokat.
Hirdetés

Nem várnak tovább arra, hogy magától rendeződjön a medveprobléma, és arra sem, hogy a környezetvédelmi minisztérium méltóztasson közbeavatkozni: a 44 udvarhelyszéki közbirtokosságot tömörítő Zetelaki Területtulajdonosi Társulás beperelte a tárcát. Az ok?  Egyrészt az, hogy 2016 óta már 22 petíciót küldtek a minisztériumnak a medveproblémák ügyében, de még válaszra sem méltatták beadványaikat.

Másrészt két dolgot szeretnének elérni:

  • tartsák be a 2018-ból származó 148-as törvényt, amely kimondja, hogy évente kell jóváhagyni beavatkozási kvótát a nagyragadozókra;
  • és tartsák be a medvepopulációra vonatkozó akciótervet, amelyet tavaly hagytak jóvá, megjelent a Hivatalos Közlönyben, és érvénybe is lépett.

Benke József, a Zetelaki Területtulajdonosi Társulás elnöke a Székelyhonnak elmondta: az ideális az lenne, hogy legyen újra kilövési kvóta, mint 2016 előtt, és ne csak a veszélyes medvék esetében legyen alkalmazható, mert az nem oldja meg a problémát. Remélik, hogy ezt még a per előtt sikerül elérni, mert a jogvita hosszú procedúra lesz, két-három évig is eltarthat.

Bő fél hónap múlva, szeptember 20-án kerül sor az első érdembeli tárgyalásra a Marosvásárhelyi Táblabíróságon azt követően, hogy a legfelsőbb bíróság a per fővárosból történő áthelyezéséről döntött.

Az országban egyedül ők indítottak pert a környezetvédelmi tárca ellen, de azóta már más megyékből, például Szebenből is érdeklődtek a „minta” iránt a társulásnál.

Hirdetés